buitenland

Zes doden na ‘terroristische aanslag’ op moskee in Canada

30 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Bij een schietpartij tijdens het avondgebed in een moskee in Quebec, Canada, zijn zondagnacht zeker zes doden gevallen. De politie maakt melding van acht gewonden.

De Canadese premier Justin Trudeau veroordeelde de actie en sprak van een ‘terreurdaad’. Het gaat volgens de premier om een gerichte actie tegen moslims.

In het Islamitisch Cultureel Centrum van de stad Quebec, in het zuidoosten van Canada, was het avondgebed al begonnen toen rond 20.00 uur lokale tijd het vuur werd geopend, vermoedelijk door drie daders. Er zouden zo’n veertig gelovigen zijn geweest in de moskee.

‘Verdachte had kalasjnikov bij zich’

Later zijn twee verdachten aangehouden. Het gebied rond het Islamitisch Centrum is afgezet. Van de mogelijke daders is nog weinig bekend. Een lokale krant meldt dat een van de verdachten een kalasjnikov bij zich had. De Canadese zender CBC voert een ooggetuige op die de kreet ‘Allahu akbar’ (‘God is groot’) zou hebben gehoord. Een van de aanslagplegers is geïdentificeerd als een Marokkaan, melden lokale media.

Zwaarbewapende agenten gingen de moskee binnen na de aanslag. De situatie was snel onder controle. De overige moskeebezoekers werden geëvacueerd. Voorlopig wil de politie niets kwijt over een mogelijke derde dader.

‘We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek voor gebed en toevlucht,’ aldus premier Trudeau in een officiële reactie. Het gaat volgens hem om ‘hartverscheurend en zinloos geweld’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2014-07-24 00:00:00 DEN HAAG - Jihadist Lofti S. (L) alias Abu Hanief tijdens een pro IS-demonstratie n de Haagse Schilderswijk. De Nederlander die een aanslag heeft gepleegd in het Iraakse Fallujah is Lofti S. uit Amsterdam. ANPIn 2016 werd een terreuraanslag verijdeld in Canada: wie was de verdachte?

‘Barbaarse’ aanslag

Kort na de aanslag werden de gebeurtenissen bij de moskee live uitgezonden op Facebook door leden van het Islamitisch Centrum. Hulpdiensten trokken massaal naar de moskee. Mohamed Yangui, voorzitter van het moskeebestuur, bevestigde de dood van de zes gelovigen. ‘Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars,’ zei Yangui.

De aanslag werd gepleegd na een weekend waarin Trudeau de eerste politieke besluiten van Donald Trump als president scherp veroordeelde. Nadat de ‘moslimban’ werd afgekondigd in de Verenigde Staten, onderstreepte de Canadese premier juist dat hij migranten die vluchten voor ‘oorlog, vervolging en terrorisme’ welkom wil heten in zijn land.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.