Terreuraanslag verijdeld in Canada: wie was de verdachte?

11 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP/FB

De politie heeft op woensdag een 24-jarige Canadees en IS-sympathisant doodgeschoten. De man, Aaron Driver, zou een zelfmoordaanslag hebben voorbereid.

Volgens zijn vader had Driver zelfs al een bom hebben laten afgaan. Hij zou ook een tweede bom willen laten exploderen. Na een antiterreuroperatie van de politie werd de man, die zich een paar jaar geleden zou hebben bekeerd tot de islam, gedood.

Peace bond opgelegd

In februari werd Driver een peace bond opgelegd. Volgens het bevel zou hij zich rustig moeten houden en goed gedragen. De rechter en de advocaat waren het toen eens dat er genoeg indicaties zijn dat de 24-jarige Canadees ‘mee zou doen of bij zou dragen aan de activiteiten van een terreurgroep’.

Door de peace bond had Driver bijvoorbeeld geen toegang tot een computer. Hij zou online terroristische propaganda verspreiden. Zo schreef Driver op Twitter, onder het pseudoniem Harun Abdurahman, regelmatig over zijn extremistische opvattingen en uitte ook zijn steun voor Islamitische Staat (IS). De Canadese pers bracht de terreurverdachte naar eigen zeggen in contact met ‘islamitische accounts’ door het citeren van extremistische gebruikers van sociale media. 

Volgens de Canadese politie zou Driver nu concrete plannen hebben voor een zelfmoordaanslag. Zijn vader beweert dat hij inderdaad zou hebben geëxperimenteerd met explosieven. Het was voor de veiligheidsdiensten genoeg bewijs voor een antiterreuroperatie. Driver wilde zich niet overgeven, en werd uiteindelijk doodgeschoten.

Driver werd in de gaten gehouden

In juni 2015 werd Driver, toen al bekend als IS-sympathisant, vrijgelaten onder een aantal voorwaarden. Zo werd hij in de gaten gehouden door de politie en werd hij verplicht ‘religieuze therapie’ te ondergaan. Contact met terreurorganisaties werd verboden en Driver werd een avondklok opgelegd: ’s avonds moest de verdachte om 21.00 thuis zijn.

Volgens de National Post was de vader van Driver niet verbaasd over de activiteiten van zijn zoon. ‘Aaron was een goede jongen die op een donker pad was gekomen. Hij kon het licht niet meer vinden,’ aldus Wayne Driver. ‘De politie deed gewoon wat het moest doen. Hij wilde zich maar niet overgeven.’