buitenland

Amnesty: moslims en activisten slachtoffer van anti-terreurmaatregelen

17 januari 2017

Amnesty International hekelt de terreurmaatregelen die in verschillende Europese landen van kracht zijn. Moslims zouden het slachtoffer worden van ‘discriminerende, draconische en buitenproportionele wetgeving’.

Volgens de NGO ondermijnen de maatregelen de ‘fundamentele vrijheden en mensenrechten’, zo staat er in een dinsdag door Amnesty International gepubliceerd rapport.

‘Orwelliaanse toestanden in Europa’

Het rapport trekt verregaande conclusies over de maatregelen die in zo’n 14 EU-lidstaten, waaronder Nederland, actief zijn. Veel landen (Nederland incluis) zijn volgens Amnesty International ‘surveillancestaten’ geworden, waar veiligheids- en inlichtingendiensten gegevens van miljoenen burgers massaal onderscheppen. De organisatie baseert zich op de maatregelen die de afgelopen twee jaar werden genomen, in de nasleep van een reeks grote islamitische terreuraanslagen, die begon de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs in januari 2015.

Omdat er een nadruk ligt op preventie, wordt de bewegingsvrijheid van mensen beperkt terwijl ze nog niet zijn aangeklaagd of veroordeeld, klaagt de NGO, die spreekt van ‘Orwelliaanse toestanden’. De rechtsstaat zou worden uitgehold, en vooral migranten, activisten en religieuze en etnische minderheden zouden hierdoor worden geslachtofferd. De reden daarvoor is volgens de organisatie dat de definitie van terrorisme ‘vaak heel losjes’ is.

Frankrijk ‘misbruikt’ terreurwetten

Als voorbeeld wordt Frankrijk genoemd, dat vanwege het vrij hoge aantal terreuraanslagen de noodtoestand vijf keer verlengde. Binnen de noodtoestand mogen doorzoekingen worden uitgevoerd zonder rechterlijke toestemming. Frankrijk misbruikt deze maatregel om activisten aan te pakken, aldus Amnesty International, dat ook met een boze vinger naar Spanje en Groot-Brittannië wijst.

Ook Polen en Hongarije moeten het ontgelden, vanwege de ‘draconische macht’ die autoriteiten krijgen via de terreurmaatregelen. Amnesty erkent dat overheden ‘resoluut moeten reageren’ op terreurdreigingen, maar vinden dat de bescherming van de mensenrechten voor gaan. De organisatie kritiseert ook de Europese richtlijn terrorismebestrijding die binnenkort actief wordt. Met die regelgeving wordt onder meer training voor terreurdoeleinden strafbaar gesteld, iets wat volgens Amnesty ‘zware schade’ aan de mensenrechten toe kan brengen.

‘We lopen het gevaar samenlevingen te creëren waarin vrijheid de uitzondering wordt en angst de regel,’ zegt Amnesty-directeur John Dalhuisen. De maatregelen zouden een ‘isolerend’ effect hebben op migranten. Ook zouden beperkingen op het verheerlijken van terrorisme de vrijheid van meningsuiting aantasten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.