‘Activisten coördineren het geweld’ bij ontruiming ‘Jungle’ in Calais

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten stichten brand in Calais Foto: EPA

Het illegale migrantenkamp in Calais, de ‘Jungle’, wordt vandaag ontruimd. Migranten en activisten botsten gisteren al met de politie. Tenten en hutten werden in brand gestoken uit protest.

2016-10-22 20:27:43 epa05598414 Migrants clash with French riot Police as they attack the fence next to the makeshift camp 'the Jungle' in Calais, France, 22 October 2016. The camp gathering more than 7,000 migrants will be dismantled on 24 October, a process that shall take a week according tho the French authorities. EPA/ETIENNE LAURENTRellen in ‘Jungle’ Calais: laten migranten sloop zomaar toe?

Voor de tweede keer dit jaar wordt het kamp volledig platgegooid. Een aantal kindmigranten mocht de oversteek maken naar Groot-Brittannië, en de eerste bus met migranten is al vertrokken uit de kustplaats.

‘Activisten coördineren geweld en agressie’

Activisten van niet-gouvernmentele organisaties (ngo’s) zijn boos op de politie, die het kamp niet zou mogen ontruimen. De organisatie No Borders zou zelfs met walkietalkies rondlopen en ‘het geweld coördineren’.

2016-10-23 20:24:57 Migrants start a fire during clashes with French police at the "Jungle" migrant camp in Calais, northern France, on October 23, 2016 on the eve of the camp's planned evacuation. On the eve of the demolition of the Calais "Jungle" camp, French officials handed out flyers in several languages notifying migrants of the camp's imminent closure and urging them to abandon their dreams of reaching Britain. / AFP PHOTO / DENIS CHARLET
Migranten stichten vuur in Calais Foto: AFP

 

2016-10-24 07:13:33 Migrant look on at the "Jungle" migrant camp in Calais, northern France, early on October 24, 2016, as a major three-day operation is planned to clear the camp of its estimated 6,000-8,000 occupants. French authorities are set to begin on October 24, 216 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. Migrants carrying suitcases and bundles of possessions started queueing up in the early morning darkness at the official meeting points for transportation to reception centres across France. A major three-day operation is planned to clear the sprawling shanty town near Calais port -- a symbol of Europe's failure to resolve its migrant crisis -- of its estimated 6,000-8,000 occupants. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Migranten kijken uit over het kamp, voor de sloop op maandag foto: AFP

‘Mensen van de organisatie No Borders vallen iedereen aan. We hebben al meerdere gewonden gezien,’ zegt een hulpverlener van Immigrant Shelter tegen de Britse krant de Daily Mail. ‘Ze doen me denken aan hooligans die met de politie vechten. Mensen komen hier voor het geweld, het heeft niets te maken met migratie.’

2016-10-24 06:14:40 Migrants wait with their luggage during the full evacuation of the Calais "Jungle" camp, in Calais, northern France, on October 24, 2016. French authorities are set to begin on October 24, 2016 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. A major three-day operation is planned to clear the sprawling shanty town near Calais port -- a symbol of Europe's failure to resolve its migrant crisis -- of its estimated 6,000-8,000 occupants. The current Jungle camp dates from April 2015 and housed more than 10,000 migrants at its peak, although that number has dwindled to around 5,000 in its final days. / AFP PHOTO / FRANCOIS LO PRESTI
Bussen vertrekken naar asielzoekerscentra in Frankrijk Foto: AFP

Einde Jungle

De migranten worden over Frankrijk verspreid en opgevangen in lokale centra. Naar schatting worden zo’n 7.000 migranten uit Calais gehaald en op bussen gezet. Naar schatting waren meer dan 1.200 agenten op de been om de Jungle plat te gooien, en de migranten in toom te houden.

In Calais liep de spanning de afgelopen maanden op: vrachtwagenchauffeurs werden dagelijks bedreigd met knuppels en messen. Migranten in Calais, vooral jonge mannen uit Sudan, gooiden vuurblokkades op de snelwegen, en bedreigden chauffeurs met geweld, hopend op een rit naar Dover in Groot-Brittannië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2016-10-24 06:18:48 Migrants leave with their luggage as they head towards official meeting points set by French authorities as part of the full evacuation of the Calais "Jungle" camp, in Calais, northern France, on October 24, 2016. French authorities are set to begin on October 24, 2016 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. A major three-day operation is planned to clear the sprawling shanty town near Calais port -- a symbol of Europe's failure to resolve its migrant crisis -- of its estimated 6,000-8,000 occupants. The current Jungle camp dates from April 2015 and housed more than 10,000 migrants at its peak, although that number has dwindled to around 5,000 in its final days. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN