buitenland

Opnieuw onrust rond Amerikanen op Turkse luchtbasis

31 juli 2016Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zaterdag op zondag zijn duizenden gewapende politieagenten naar luchtbasis Incirlik getrokken, waar onder anderen Amerikanen zijn gestationeerd. Volgens Turkse media werd gevreesd voor een tweede coup, maar het kan ook een nieuwe manier zijn om Amerika onder druk te zetten.

Vier uur lang werden alle wegen naar de luchtbasis afgesloten door zwaarbewapende politieagenten. Volgens lokale media zouden de inlichtingendiensten informatie hebben over een tweede staatsgreep en werd daarom de basis tijdelijk afgesloten. De regering houdt het op een normale ‘veiligheidscontrole’. Zondag berichtten de Amerikanen dat de entree van de basis weer open is.

Incirlik is een essentiële basis voor Amerikanen
Het is niet de eerste keer dat er schermutselingen zijn rond de basis, die volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd gebruikt door een aantal van de coupplegers. NAVO-lidstaten gebruiken Incirlik om bombardementen op Islamitische Staat (IS) in Syrië uit te voeren.

Amerika heeft bovendien kernwapens opgeslagen op de basis, die na de mislukte staatsgreep al verscheidene keren werd dichtgegooid. Meteen na de coup mochten Amerikaanse vliegtuigen niet opstijgen en afgelopen week meldden de Amerikanen dat de stroom op de luchtbasis al vier dagen niet werkte.

Anti-Amerika sentimenten lopen hoog op in Turkije
Donderdag en zondag organiseerden Erdogan-aanhangers bovendien demonstraties rond de basis. Ze protesteerden tegen de Amerikaanse aanwezigheid en beschuldigden Amerika, net als de regering, van medeweten van en zelfs hulp bij de staatsgreep. Fethullah Gülen, volgens Erdogan de belangrijkste man achter de coup, zit in ballingschap in Amerika. De Verenigde Staten zijn vooralsnog niet van plan Gülen uit te leveren aan Turkije.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De spanningen tussen Amerika en Turkije liepen verder op na opmerkingen van de Amerikaanse generaal Joseph Votel, die zei dat de zuivering van het Turkse leger de relatie met Turkije blijvend kan beïnvloeden. Erdogan sneerde live op televisie dat ‘het niet jouw taak is om dit soort besluiten te nemen. Wie ben je eigenlijk? Ken je plek.’ Zondagavond bezoekt de hooggeplaatste Amerikaanse officier Joseph Dunford Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.