Noord-Koreaanse cyberagressie is niet grappig maar levensgevaarlijk

22 december 2014Leestijd: 2 minuten

Wie de draak steekt met Kim Jong-un, kan rekenen op de toorn van Noord-Korea. Dat een westerse filmmaatschappij zich laat censureren door Noord-Koreaanse hackers, maakt duidelijk dat de kloof met Pyongyang nog steeds enorm is.

De afstand tussen Hollywood en Pyongyang is ruim 9.500 kilometer, maar filmmaatschappij Sony Pictures vergiste zich door te denken dat het daarom ook veilig was voor de toorn van Noord-Korea.

Een comedy over journalisten die de leider in Pyongyang willen interviewen maar worden gerekruteerd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om hem te vermoorden, zal ongetwijfeld grappig worden gevonden door veel westerse bioscoopbezoekers.

Grote petten

In Amerikaanse en Europese ogen is Noord-Korea weinig meer dan een bizar overblijfsel van de Koude Oorlog, waar de generaals ja-knikkers zijn en te grote petten op hebben en de burgers blijmoedig ouderwetse liedjes zingen en massa-exercities houden ter ere van de Grote Leider.

En de ongetwijfeld gestoorde Grote Leider dreigt om de zoveel tijd de wereld te vernietigen, zoals in een ouderwetse James Bond-film.

Heiligschennis

Maar vergeten wordt dat de Kims een goddelijke status hebben in Noord-Korea. Wie met hen de draak steekt, pleegt heiligschennis.

Een reactie uit Pyongyang kon niet uitblijven, gezien het risico dat Noord-Koreanen de satirische film The Interview stiekem zouden zien. De populairste smokkelartikelen van China naar het vrijwel hermetische afgesloten Noord-Korea zijn westerse dvd’s.

Een dom idee van Sony dus, om de film te laten maken. Maar buigen voor de eis van de hackers om de film niet te vertonen, was vervolgens ook onverstandig. De vuile was, in de vorm van vertrouwelijke e-mails, hing toch al buiten.

Waarschuwing

Het enige goede dat deze botsing tussen de 21ste en 20ste eeuw heeft opgeleverd, is dat de Amerikanen serieus werk gaan maken van de bestrijding van Noord-Koreaanse overheidshackers – het schijnen er zo’n drieduizend te zijn.

Vorige week verschenen plots plattegronden en veiligheidsvoorschriften van een Zuid-Koreaanse kerncentrale op internet, met de waarschuwing aan burgers ‘rond Kerstmis uit de buurt te blijven’ – het zoveelste voorbeeld van Noord-Koreaanse cyberagressie.

Noord-Korea is geen grappig land, maar een gevaarlijk land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.