Westen kijkt toe hoe Al-Qa’ida de moslimwereld verovert

18 februari 2013Leestijd: 4 minuten

Al-Qa’ida streeft naar perfectie. Persbureau AP heeft in een Al-Qa’ida-kantoor in Timboektoe een document gevonden die deze stelling bevestigt.

Het document telt negen pagina’s waarin de leiding van Al-Qa’ida in de Maghreb (Noord Afrika) de jihadi’s vraagt om op vaderlijke wijze om te gaan met de bevolking.

De brief is geschreven door  Abu Musab Abdul Wadad oftewel Abdelmalek Droukdel. Hij is de leider van Al-Qa’ida in de Maghreb. Hij verlangt van zijn broeders dat de veroverde moslims als kinderen worden behandeld: met zachte hand. De strijders mogen de sharia niet meteen in al zijn facetten toepassen.

Baby’s

De veroverde moslims zijn net baby’s: ‘De baby in kwestie is maar een paar dagen oud, hij kruipt op zijn knieën, en heeft nog niet op zijn eigen benen gestaan. Als we willen dat hij op zijn eigen benen gaat staan in deze wereld vol vijanden die staan te springen om toe te slaan, moeten we zijn last verlichten, hem bij de hand nemen, helpen en ondersteunen tot hij staat.’

Het islamitische terrorisme ziet de moslims als baby’s – onbekwaam en onvolwassen.

Al-Qa’ida leert met vallen en opstaan om slimmer te opereren: ‘Een van de verkeerde beslissingen die jullie namen, was de extreme snelheid waarmee jullie de sharia doorvoerden, in plaats van een geleidelijke evolutie in een omgeving die niet goed op de hoogte is van de religie.’

Echte islam

Moslims moeten worden opgevoed volgens de echte islam. Ze moeten leren wat dat is.

De brandende vraag luidt: voor wie is deze operationele modificatie bedoeld? In de eerste plaats is dit beleid gericht op de veroverde moslims om ze te pacificeren en reïslamiseren. In de tweede plaats is het gericht op de westerse wereld.

Laten we met de westerse wereld beginnen. Als Al-Qa’ida-strijders in Irak of Afghanistan bereid rustiger zouden opereren, zouden ze eerder in staat zijn geweest om een aanzienlijk aantal westerse beleidsmakers en zogenaamde deskundigen – en wellicht sommige intellectuelen – te pacificeren.

Sharia

Weet u wat men dan in het Westen zou roepen? ‘Het zijn gematigde moslims met een gematigde islam en we moeten met geduld en bedachtzaamheid met ze omgaan.’

Dan staan westerse islamologen in de rij om uit te leggen dat het best meevalt met de Al-Qa’ida-regimes, omdat ze niet alle facetten van de sharia uitvoeren. Wel handen afhakken, maar niet stenigen! Beleidsmakers zouden politici vragen om via ontwikkelingshulp dit soort regimes te beïnvloeden.

Is dat beleid bedoeld om de westerse wereld voor de gek te houden? Het regime van Al-Qa’ida en Taliban in Afghanistan werd niet omvergeworpen door het Afghaanse volk, maar door de westerlingen. De meeste Afghanen onderwierpen zich aan het islamitische regime.

Zuivere islam

Hetzelfde geldt voor Mali. Daar zijn Al’Qa’ida-strijders verslagen door Fransen, en niet door de lokale regering. Ook daar kwam het volk niet massaal in opstand tegen de islamisten. Die waren overal aan de winnende hand.

Hier gaat het om: Al-Qa’ida-leiders zeggen dat de strijders geen aanleiding moeten geven voor westerse interventie.

Al-Qa’ida wil dat zijn jihadi’s met geduld de veroverde moslims reïslamiseren. In de eerste fase moeten de salafistische imams door onophoudelijke propaganda de veroverde moslims leren wat de zuivere islam is.

Intussen zou een Al-Qa’ida-regime zich door westerse passiviteit – of zelfs door ontwikkelingshulp – als een normaal regime kunnen presenteren aan de veroverde volkeren. Zo willen ze met behulp van de internationale legitimiteit hun machtsbasis bij het volk vergroten.

China en Rusland

Daarna moet stapsgewijs de sharia worden ingevoerd. En op het moment dat de Al-Qa’ida-regimes sterk genoeg zijn, kunnen ze doorgaan met hun jihadistische militaire ambities. Wellicht kunnen ze in deze periode van staatsopbouw wapens kopen in China of Rusland. Ook moeten ze volgens deze strategie stoppen met aanslagen op andere moslims, zoals de sjiieten.

Over de opbouw van een islamitische staat begint Al-Qa’ida een duidelijk beleid te ontwikkelen. Hoe komen ze aan deze wijsheid? Wie diende als voorbeeld?

Het antwoord: Iran. Daar beloofde imam Khomeini van alles aan het Westen en aan zijn veroverde Iraanse moslims. Hij pacificeerde links en liberalen in zijn eigen land. Aanvankelijk ontving hij steun van linkse en liberale groeperingen. Daarna werd er stapsgewijs een islamistische staat opgericht met geleidelijke invoering van de sharia.

Intellectuelen

Later gingen ze islamitische terroristen uit andere landen trainen en steunen. In deze periode ontstonden de islamitische staatsvriendschappelijke banden met China en Rusland waardoor ze zich tot de tanden konden bewapenen.

En westerlingen? Die werden en worden in de war gebracht: in de ogen van de westerse beleidsmakers en intellectuelen viel Iran nog behoorlijk mee.

Het businessplan van Al-Qa’ida is niets anders dan een strategisch inzicht. De oprichting en de ontwikkeling van de islamitische staat in Iran geldt voor veel jihadi’s nog steeds, ondanks hun soennitische afkomst, als een voorbeeld van hoe aan de opbouw van een islamitische staat moet worden gewerkt.

In werkelijkheid is het beleidsplan van Al-Qa’ida een zorgwekkend document.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.