Australië

Dodelijke gijzeling Australië behandeld als terreurdaad

06 juni 2017Leestijd: 1 minuut

De Australische politie behandelt de dodelijke gijzeling van afgelopen maandag in Melbourne als een terreurdaad. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

De dader is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om de 29-jarige Somalische immigrant Yacqub Khayre. De man hield enkele uren een vrouw gegijzeld in een appartementencomplex. Tijdens de gijzeling belde hij naar een tv-station en zwoer trouw aan IS.

Omvangrijk strafblad

Twintig minuten later stormde Khayre schietend naar buiten en werd hij doodgeschoten door de politie. De vrouwelijke gijzelaar bleef ongedeerd, maar in het pand werd een andere man dood aangetroffen.

Khayre had een omvangrijk strafblad. In 2012 werd hij veroordeeld tot vijf en een half jaar cel voor een gewelddadige woningoverval, maar kwam na drie jaar al voorwaardelijk vrij. Khayre stond bekend als een gebruiker van methamfetamine, een sterk verslavende synthetische drug.

Al-Shabaab

Khayre kwam voor het eerst in beeld in 2009, toen hij werd verdacht van het beramen van een zelfmoordaanslag op een Australische legerbasis. De politie kwam hem op het spoor nadat hij geld had overgemaakt naar de terreurgroep Al-Shabaab in Somalië. Drie mannen – twee Libanezen en één Somaliër – kregen achttien jaar celstraf. Khayre werd vrijgesproken.

2010-12-23 12:08:33 epa06012659 (FILE) - Yacqub Khayre leaves court in Melbourne, Australia, 23 December 2010 (reissued 06 June 2017). Victoria Police confirmed that the Melbourne siege, where a shootout left two men dead, three police officers injured, and a woman hostage rescued, is being treated as a terrorism related incident, after the so-called Islamic State (IS or ISIS, ISIL) claimed responsibility for the attack. Khayre, who had criminal history, was shot dead by police in Brighton during the night's siege, according to a police statement. EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Yacqub Khayre Bron: ANP

Khayre radicaliseerde in 2008 toen hij bevriend raakte met een groep Libanese immigranten. Samen bezochten zij geregeld een moskee in Preston, een buitenwijk van Melbourne, waar radicaal gedachtegoed wordt verspreid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.