Mexico weigert te betalen voor muur van ‘populistische’ Trump

07 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto weigert te betalen voor de muur die de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump bij de Amerikaans-Mexicaanse grens wil bouwen. Pena Nieto vergelijkt de ‘schelle toon’ van Donald Trump met ‘dictators als Adolf Hitler en Benito Mussolini’.

Het is een van de eerste keren dat Pena Nieto zich zo fel uitspreekt tegen Trump, schrijft persbureau Reuters.

Betalen

Eerder stelde Trump voor om een muur te bouwen bij de Amerikaanse grens met Mexico om zo de illegale immigratie vanuit het land te stremmen. Ook wil hij dat de Mexicaanse regering de rekening betaalt.

Gaat niet gebeuren, zegt de Mexicaanse president. ‘Er is geen scenario waarin dat ooit een realiteit wordt. Ik vind het jammer dat hij met zo’n plan komt’. Tijdens de kick-off speech van zijn campagne zei Trump dat Mexico vooral ‘verkrachters en drugshandelaren’ over de grens stuurt. Later zei hij ook dat hij de tarieven voor visums voor Mexicanen omhoog wil brengen om zo Mexico te ‘helpen’ om voor de muur te betalen.

Populist

Volgens Pena Nieto is de campagne van Trump populistisch en komt hij slechts met ‘hele makkelijke simpele oplossingen voor problemen die overduidelijk niet zo simpel zijn’. ‘Dit is hoe Mussolini populair werd, dit is hoe Hitler populair werd, ze maakten misbruik van een slechte situatie waarin de mensheid zich bevond na een economische crisis. We weten hoe dat afliep, en we willen niet dat dit opnieuw gebeurt, waar ter wereld dan ook,’ aldus de Mexicaanse president.

Trumps idee voor een muur kon op wereldwijde kritiek rekenen. Trump beloofde duizenden illegale immigranten het land uit te zetten, als hij in november de presidentsverkiezingen wint.