buitenland

China boos op Amerika wegens wapenverkoop aan Taiwan

17 december 2015Leestijd: 2 minuten

Amerika heeft woensdag een contract afgesloten met Taiwan voor de verkoop van wapens ter waarde van 1,8 miljard dollar. China heeft, zoals verwacht, kwaad gereageerd op de verkoop.

Het is voor het eerst in vier jaar dat de Verenigde Staten wapens aan Taiwan zullen leveren. Het gaat onder meer om fregatten, antitankraketten en amfibievoertuigen. Die moeten de capaciteit van Taiwan om zichzelf te verdedigen verbeteren, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

Spanningen

De wapendeal doet niet veel goeds voor de relatie tussen Amerika en China. Die lijdt het afgelopen jaar onder de expansiedrift van China, die eilanden opspuit in de Zuid-Chinese Zee en er hoogstwaarschijnlijk militaire bases stationeert. Amerika wijst het gedrag van China af, aangezien China niet de enige is die aanspraak maakt op de zee.

China beschouwt Taiwan als een ‘afvallige’ provincie, en niet als een onafhankelijk land. China is daarom tegen elke vorm van militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Taiwan.

Hoewel Amerika Taiwan niet erkent als aparte staat, is het verbonden aan een defensieverdrag met Taiwan. Het verdrag moet ervoor zorgen dat Taiwan zich kan verdedigen tegen andere grootmachten.

Sancties

Het is dan ook niet de eerste keer dat zo’n wapendeal tussen de twee landen gesloten wordt. Eerdere wapenverkopen aan Taiwan leidden al steevast tot sterke veroordelingen door China.

De Chinezen dreigen nu met sancties tegen de bedrijven die betrokken zijn de de wapenlevering. De viceminister van buitenlandse zaken Zheng Zeguang zei tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat ‘Taiwan onlosmakelijk verbonden is aan het grondgebied van China’ en dat ze mede daarom sterk tegen de Amerikaanse wapenverkoop zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.