‘Aanslagen Parijs kunnen net zo makkelijk in Londen gebeuren’

29 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Aanslagen zoals die in Parijs kunnen ‘makkelijk’ ook in Londen gebeuren. De enige manier om met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) af te rekenen, is met grof geweld.

Dat zegt de Britse minister van Defensie Michael Fallon zondag tegen The Telegraph.

De bedreiging van IS-terroristen in Groot-Brittannië is net zo ‘krachtig en realistisch’ als in Parijs, aldus de minister. Twee weken geleden kwamen 130 mensen om bij aanslagen in de Franse hoofdstad.

Steun

Een verhoging van de terreurdreiging en het nemen van extra veiligheidsmaatregelen, zoals eerder deze week in Brussel gebeurde, is dan ook niet uit te sluiten. ‘Wat er in Parijs en Brussel gebeurde, kan net zo makkelijk in Londen gebeuren,’ zegt Fallon.

Met zijn woorden wil hij de positie van de Britse premier David Cameron kracht bijzetten: hij probeert zwevende parlementsleden over te halen steun te geven aan Britse luchtaanvallen tegen IS in Syrië. Hij heeft daartoe een parlementsvoorstel gedaan.

Dwarsligger

Vooral Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour-partij, ligt dwars. Hij werkt de uitbreiding van bombardementen, die Groot-Brittannië nu alleen boven Irak doet, tegen. ‘We respecteren het standpunt van Mr Corbyn, maar militaire actie is de enige manier om IS uit te roeien,’ zei Fallon. ‘Dit zijn geen mensen waarmee je kunt onderhandelen. Je kunt er alleen maar met geweld mee dealen’.

Groot-Brittannië maakt deel uit van de door Amerika geleide internationale coalitie tegen IS, maar bombardeert dus, net als Nederland, vooralsnog alleen boven Irak. Dat land heeft namelijk nadrukkelijk gevraagd om militaire actie, en de Syrische regering niet, is de redenering.

De motie van Cameron wordt waarschijnlijk later deze week behandeld. Naast het uitvoeren van luchtaanvallen, stelt Cameron daar onder meer ook in voor om scherpere maatregelen tegen radicalisering te nemen, en humanitaire steun aan Syrië te geven.

De motie wordt onderbouwd door een eerdere VN-resolutie die lidstaten oproept ‘alle benodigde maatregelen’ te nemen tegen terreuraanvallen van IS en om alle ‘veilige havens van de terroristen in Irak en Syrië’ te vernietigen. ‘Ik hoop dat men inziet dat dit de goede keuze is. Dit is wat Groot-Brittannië moet doen en ik hoop dat men achter deze keuze staat,’ zei David Cameron.