Na Hongarije is Kroatië volgende optie voor migranten

16 september 2015Leestijd: 3 minuten
''

In het spontaan ontstane tentenkamp op de snelweg A1 bij de Servisch-Hongaarse grens dringt langzaam het besef door dat Hongarije de poorten echt dicht gaat houden. De (illegale) route door Kroatië lijkt nu de volgende stap.

De grensovergang van Servië naar Hongarije bij het plaatsje Horgos is veranderd in een camping. Duizenden gestrande migranten hebben hier in tentjes of op de grond in de open lucht de nacht doorgebracht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kroatië

Terwijl vrouwen en kinderen sliepen, spraken de mannen in groepjes afgelopen nacht de opties door. ‘Wat doet Kroatië? Kunnen we daar door?’ zegt de een. ‘Kroatië is niet het probleem, Slovenië gaat moeilijk doen,’ meent de ander.

Langzaam dringt het besef door dat Hongarije deze poort echt hermetisch dicht blijft houden. De meesten zien nu alleen nog de illegale weg als enige optie. ‘Iedereen hier wordt nu in handen gedreven van mensensmokkelaars,’ zegt Omar uit Irak die architectuur studeerde in Damascus. ‘Velen gaan terug naar Belgrado waar veel mensensmokkelaars zijn of proberen hier in Subotica een illegale lift te regelen.’ Bij het treinstation van Subotica stikt het ’s avonds van de illegale snorders en mensensmokkelaars.

Hongarije geen optie meer

Hongarije verwerkt op dit moment zo’n honderd asielaanvragen per dag in een container vlakbij de grensovergang. Maar ook die optie biedt weinig hoop.

Habbal, een Syrische elektricien, slaagde er gisteren in om in het kantoortje asiel aan te vragen. Binnen een uur werd hij uitgewezen. ‘You are terrorist,’ zouden ze tegen hem hebben gezegd, terwijl ze hem een paar papieren in het Hongaars meegaven. Op zijn iPhone laat hij zien welke route hij woensdag gaat proberen. ‘Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland. Ik heb een nummer van iemand die me wel wil brengen.’ Hij belooft de anderen op de hoogte te houden van zijn reis.

Bang voor smokkelaars

De 23-jarige Yasan uit Damascus is huiverig om zijn lot in handen te leggen van een mensensmokkelaar. ‘Er circuleren hier genoeg nummers, maar hoe weet je wie je kunt vertrouwen? Sommigen pakken je geld en komen nooit opdagen, andere proppen je in overvolle busjes.’

Yasan gaat woensdag met zijn vrienden terug naar Belgrado waar ze hun opties gaan overwegen. Voor 3.000 euro zouden daar EU-paspoorten in omloop zijn. ‘Alleen wanneer we het zaakje vertrouwen, gaan we met iemand in zee.’

Andere opties

Intussen arriveren de eerste bussen al bij de Kroatische grensplaats Tovarnik. Maar het is de vraag of ze dit kersverse EU-land binnen zullen komen. ‘We hebben denk ik niet veel andere opties meer,’ zegt Omar. ‘Misschien terug naar Griekenland? Het is een prachtig land, met veel cultuur, maar het is moeilijk om daar werk te vinden.’

Maar eerst zit er voor de meesten niets anders op dan de nacht doorbrengen op de snelweg. Maar niet voor Yasan en zijn vrienden. ‘Ik ga hier echt niet op de grond liggen, ik blijf liever wakker. Morgen gaan we terug naar Belgrado, daar slaap ik wel wat bij in een hotel.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.