buitenland

Hoe Egypte ‘per ongeluk’ twaalf toeristen doodschoot

14 september 2015Leestijd: 2 minuten

Egyptische veiligheidsdiensten hebben twaalf toeristen en gidsen gedood, waarvan zij dachten dat het terroristen waren. De toeristen reden in de buurt van de oase van Bahariya in de westelijke woestijn.

Onder de doden zijn Egyptische en Mexicaanse toeristen en gidsen, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend. Nog niet van alle doden zijn geïdentificeerd.

Terroristen

De groep reed in vier auto’s door de woestijn, in een gebied waar eenheden van de politie en het leger op zoek waren naar terroristen. De wagens waren van de Mexicaanse toeristen. Een legereenheid zag de toeristen aan voor de terroristen, en opende het vuur.

Behalve twaalf doden, raakten nog eens tien mensen gewond. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis waar zij worden behandeld aan hun verwondingen. Volgens ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro was het voor toeristen verboden om in het gebied te komen.

Zeker twee van de doden en vijf gewonden komen uit Mexico. Autoriteiten zijn nog bezig met het identificeren van de slachtoffers. Egypte benadrukt dat het gaat om een vergissing en dat de toeristen niet in het gebied mochten komen.

Premier Enrique Peña Nieto van Mexico veroordeelt de gebeurtenis: ‘Mexico veroordeelt deze daad tegen onze burgers en eist een uitgebreid onderzoek van de Egyptische regering om te achterhalen wat er is gebeurd.’

IS

Volgens een familielid van een van de slachtoffers, heeft de Egyptische regering geprobeerd het incident stil te houden. Pas toen het nieuws op Twitter stond, kwam het ministerie van Binnenlandse Zaken met een verklaring.

Hoewel de toeristen zich in ‘verboden gebied’ zouden hebben begeven, is dat volgens een nabestaande niet waar. ‘Het gebied waar ze kampeerden was niet verboden,’ zegt een neef van een overleden gids tegen de The Telegraph.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De westelijke woestijn is populair onder toeristen vanwege de oases en rotsen, maar het is ook een verschuilplaats voor terroristen. Vorige maand werd Tomislav Salopek uit Kroatië, die werkte voor een Frans bedrijf, nog onthoofd door een tak van IS in het gebied.

De toeristische sector heeft zware jaren achter de rug in Egypte. Vanwege aanhoudende onrust in het land, reizen minder toeristen af naar Egypte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.