Seksuele tolerantie verdwijnt in Egypte van Al-Sisi

03 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De politie treedt hard op tegen homo’s. De seksuele tole­rantie waar Egypte eens beroemd om was, verdwijnt zienderogen.

Op de boulevard langs de Nijl, in de Egyptische hoofdstad Caïro, klampen jonge mannen de spaarzame toeristen aan. Ze zoeken klanten voor de rondvaartboten, die aan de kade dobberen.

Wie geen interesse heeft, krijgt andere zaken aangeboden: hasj, papyrus, een trip naar de piramides. En  seks. Behalve  hetero­seksuele diensten zeggen de jongens ook  homoseksuele diensten te kunnen leveren.

‘Als je wilt, kan ik je vergezellen naar je hotelkamer,’ zegt een slungelige Egyptische tiener. ‘Een orgie met meerdere jongens behoort ook tot de mogelijkheden.’ Met een vragende blik kijkt hij de buitenlandse passant hoopvol aan.  ‘Het is niet duur,’ zegt hij. ‘Ik regel een speciale prijs.’

Een paar honderd meter verderop doet een andere tiener een soortgelijk aanbod. De jongens zijn volhardend. Ze geven pas op nadat ze tientallen meters achter de voorbijgangers zijn aangelopen.

Undercover

Homoseksuele contacten zijn in Egypte niet zonder risico. Nadat ze jarenlang oogluikend werden toegestaan, treedt de huidige president Abdul Fatah al-Sisi er hard tegen op. De politie doet invallen in badhuizen en cafés waar homoseksuele mannen elkaar ontmoeten.

Agenten proberen Egyptenaren te ontmaskeren door zich undercover aan te melden op ont­moetingssites voor homoseksuelen. Meer dan 150 vermeende  homo’s zijn onder het bewind van Al-Sisi al gevangengezet.

Decennialang was homosek­sualiteit betrekkelijk normaal in Egypte. In zijn boek In de ban van de Nijl schrijft voormalig NRC-correspondent Harm Botje over zijn Egyptische buurman die voor een Saudische prins jonge mannen opscharrelde. De lokale autoriteiten waren op de hoogte van de seksfeesten van de prins, maar grepen nooit in.

Anti-homobeleid

Ook gewone Egyptenaren hadden weinig te vrezen. Zo vertelde een broer van de buurman over zijn liefde voor oudere mannen met kunstgebit.

Ook andere Arabische landen voeren een steeds strikter anti-homobeleid. In Marokko, waar de Amerikaanse schrijvers Paul Bowles en William Burroughs 50 jaar geleden volop erotische avonturen beleefden met lokale mannen, veroordeelde een rechtbank in mei twee homo’s tot drie jaar gevangenisstraf.

Twee Franse vrouwen werden het land uitgezet toen ze elkaar in het openbaar zoenden. Een Brit zat een week gevangen op verdenking van homoseksuele handelingen.

Extremisme

Schrijnend is dat Al-Sisi in 2013 de macht greep met het argument dat hij Egypte zou beschermen tegen religieus extremisme.

Het leger handhaaft sindsdien met harde hand de orde: de Moslimbroederschap is verboden, honderden radicale moslims verdwenen in de gevangenis. Maar het overwegend seculiere bewind van Al-Sisi blijkt geen garantie voor seksuele  tolerantie. Als het om homoseksualiteit gaat, is hij net zo’n religieuze scherpslijper als de Moslimbroeders.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015