buitenland

Frankrijk over Brexit: ‘EU-verdrag wijzigen is niet traumatisch’

25 september 2015Leestijd: 2 minuten

Frankrijk heeft de mogelijkheid geopperd om veranderingen aan verdragen van de Europese Unie aan te brengen, als daarmee een Brexit kan worden voorkomen. ‘We moeten de deur niet dichtdoen voor de Britten, als wat ze van lidstaten vragen acceptabel is’.

Dat zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron vrijdag. Volgens de Franse minister kunnen er ‘creatieve manieren’ worden bedacht om EU-verdragen aan te passen en een Brexit, een Brits vertrek uit de EU, te stoppen, schrijft de Britse krant The Telegraph. De Britse premier David Cameron vergaderde donderdag met de Franse president François Hollande in Londen.

Acceptabel

‘We moeten aanpassingen aan verdragen niet zien als iets traumatisch of een taboe,’ aldus Macron. ‘We moeten de Britten niet de deur wijzen, als wat zij vragen van andere lidstaten acceptabel en redelijk is’. Groot-Brittannië wil onder meer het principe van het vrije verkeer van personen ter discussie stellen.

De Britten maken zich zorgen over de inspraak van niet-euro lidstaten van de Unie, terwijl andere landen juist pleiten voor meer Europese integratie. Macron vindt dat een ‘a la carte Europa’ niet mogelijk is: daarmee zou de grondslag van Europa worden aangetast. Een wijziging in het lidmaatschap van Groot-Brittannië zou daarom volgens Macron gepaard kunnen gaan met een EU-brede wijziging, en uiteindelijk met veranderingen in de verdragen.

Een dergelijk scenario zou volgens de minister een ‘win-winsituatie’ op kunnen leveren. Het is niet verrassend dat Frankrijk een Brexit wil voorkomen: de twee landen werken nauw samen op het gebied van veiligheid en defensie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.