buitenland

Obama waarschuwt: Britten moeten in EU blijven

24 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Groot-Brittannië gewaarschuwd voor een vertrek uit de Europese Unie. Een Brits EU-lidmaatschap ‘geeft veel meer vertrouwen in de kracht van de transatlantische unie’.

Dat zegt Obama in een interview met de BBC, waarvan enkele fragmenten naar buiten zijn gebracht.

De Unie is ‘de hoeksteen van de instituties die zijn opgericht na de Tweede Wereldoorlog die de wereld veiliger en succesvoller hebben gemaakt’. ‘We willen er zeker van zijn dat het Verenigd Koninkrijk die invloed blijft hebben.’

Referendum

Een eventuele Brexit is een veelbesproken onderwerp in Groot-Brittannië. ‘Heel Groot-Brittannië bemoeit zich met het vraagstuk. De scheidslijnen lopen dwars door partijen en bedrijfsleven,’ schreef correspondent Lia van Bekhoven vorige week in Elsevier.

Premier David Cameron heeft, in aanloop naar een referendum over EU-lidmaatschap, met Europese regeringsleiders gesproken over de vraag of verdragen van de Europese Unie kunnen worden gewijzigd. Het referendum staat gepland voor eind 2017.

Britse eurosceptici wuiven de woorden van Obama weg. Oud-minister van Milieu en nu een belangrijk lid van het nee-kamp, Owen Paterson, zegt tegen BBC News dat de Verenigde Staten ‘twee eeuwen geleden heeft gevochten om geen wetten opgelegd te krijgen, dus ik denk niet dat hij een sterke positie heeft om te zeggen dat wij niet onze eigen wetten kunnen maken in het parlement’.

Daarentegen laat Business for New Europe, dat zich inzet voor het pro-EU-kamp, weten dat de woorden van Obama ‘opnieuw laten zien wat er op het spel staat tijdens het referendum’.

Investeringen

Bij een Brits vertrek uit de Europese Unie zijn ook Nederlandse belangen gemoeid, bleek eerder uit onderzoek van adviesbureau Global Counsel. Nederlandse bedrijven hebben in totaal voor 177 miljard euro investeringen in het Verenigd Koninkrijk.

Deze investeringen leverden in 2013 9 miljard euro op, goed voor 1,5 procent van het bruto binnenlands product.

Uit onderzoek van het economisch bureau van ING bleek in mei dat alleen de onrust van het voorgenomen referendum al voor groeivertraging zorgt van de Britse economie. Een vertrek van de Britten kan de groei van de Europese Unie verminderen, en daarmee de groei van Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.