buitenland

Nieuwe verkiezingen voor Grieken na eerste miljardenaflossing?

20 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Griekenland heeft de eerste miljarden aan de Europese Centrale Bank (ECB) overgemaakt. De Grieken maakten 3,2 miljard euro over naar het ECB, maar dat verlicht de zorgen voor premier Alexis Tsipras nog niet bepaald.

Het geld van de aflossing is afkomstig uit het derde steunpakket van 86 miljard euro, schrijft persbureau Reuters donderdag. De eurolanden stemden recent in met het noodkrediet.

De aflossing van de 3,4 miljard euro aan het ECB voorkomt weliswaar een Grieks faillissement, maar is slechts een fractie van het totale bedrag dat de Grieken aan de Europese Centrale Bank moeten betalen. Het ECB beschikt over Griekse staatsobligaties ter waarde van 18 miljoen euro. De Griekse banken ontvingen 89 miljard euro aan noodsteun van de bank.

Woensdag werd duidelijk dat ook het Europese noodfonds ESM akkoord ging met het nieuwe steunpakket. De ministers van Financiën van de negentien parlementen uit de eurolanden keurden de eerste betaling van 26 miljard euro eerder goed.

Verschil in visie

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf diezelfde dag aan dat hij denkt dat de schuldenlast draagbaar is voor Griekenland door het nieuwe steunpakket. Hij zei tijdens het debat van woensdag te verwachten dat de schulden niet boven de 15 procent van het bruto binnenlands product van Griekenland zullen uitkomen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zag geen heil in de financiële constructie van Griekenland. Het IMF pleit voor lagere rentes over een langere looptijd en wellicht afschrijvingen van leningen. Dijsselbloem noemde dat ‘een verschil in benadering‘.

Binnen eigen gelederen kan Tsipras op weinig vertrouwen rekenen.  Een groot deel van Syriza, de partij van Tsipras, weigerde in te stemmen met de bezuinigingen die het steunpakket meebrengt. Tsipras kreeg bijval van oppositiepartijen, waardoor er alsnog een akkoord werd bereikt en er groen licht werd gegeven voor het noodkrediet.

Nieuwe verkiezingen

Euklides Tsakalotos, de nieuwe Griekse minister van Financiën, verwacht nieuwe verkiezingen. ‘De verkiezingen komen, zo hoor ik,’ zei hij donderdag in het parlement.

Tsakalotos is niet de enige die uitgaat van een nieuwe ronde naar de stembus. Eerder drong de Griekse minister van Energie nadrukkelijk aan op nieuwe verkiezingen.

De Griekse staatstelevisie ERT meldt dat Tsipras donderdagavond de nieuwe verkiezingen zal aankondigen. De verkiezingen worden waarschijnlijk op 13 of 20 september gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.