Dijsselbloem: schuldenlast Griekenland blijft draagbaar

19 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De verwachting is dat de schuldenlast van Griekenland door het nieuwe noodkrediet draagbaar zal zijn voor het land. Pas als dit niet het geval is, wordt er over lastenverlichting gesproken.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het derde schuldenpakket voor Griekenland.

15 procent

De minister gaf dit antwoord nadat meerdere fracties hadden geklaagd dat het onmogelijk is om een oordeel te vellen over de nieuwe lening als de voorwaarden voor die lening niet openbaar zijn.

Dijsselbloem zei uiteindelijk dat onder de huidige voorwaarden de verwachting is dat de schuldenlast niet boven de 15 procent van het bruto binnenlands product van Griekenland uit zal komen.

Sombere inschatting

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte een sombere inschatting en pleit daarom voor lastenverlichting voor Griekenland. In de praktijk betekent dit lagere rentes over een langere looptijd en misschien zelfs afschrijven van leningen.

‘Het is een verschil in benadering,’ zei Dijsselbloem. ‘Het enige wat we daarom kunnen doen is een afspraak maken over wat we doen als we de grens van 15 procent overschrijden,’ zei de minister. Pas dan kan dus worden gesproken over het eventueel aanpassen van de looptijd van de leningen.

Daarmee gaf Dijsselbloem impliciet aan dat hij verwacht dat het IMF mee zal doen aan de redding van Griekenland. De instelling maakt daar in oktober een definitieve beslissing over. Dijsselbloem zei er alles aan te doen om het IMF binnen boord te houden.

De instelling liet eerder blijken niet mee te zullen doen wanneer de schulden voor Griekenland niet aanzienlijk worden verlicht. Het Nederlands kabinet is uit principe niet bereid om schulden voor Griekenland af te schrijven. Wel kan er worden gesproken over looptijden van leningen en de hoogte van de rente.