Duitsland waarschuwt Balkan-migrant: ‘Kans op blijven is nihil’

11 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland heeft een videocampagne opgezet om de aanhoudende stroom van asielzoekers uit Balkanlanden tegen te houden. Het filmpje moet de ‘leugens van de mensensmokkelaars’ ontkrachten.

‘Geloof niet in de leugens van de mensensmokkelaars. Het werk ligt hier niet voor het oprapen. De kans dat u hier mag blijven is nihil,’ zo klinkt de audio onder het filmpje. In de video is te zien hoe asielzoekers Duitsland uit worden gezet.

Weerhouden

Het filmpje maakt deel uit van een campagne van de Duitse regering om vluchtelingen uit de Balkan ervan te weerhouden naar Duitsland te komen. De filmpjes worden deze maand in eigen taal op onder meer de Servische, Albanese en Kosovaarse televisie uitgezonden.

De campagne is een poging om de vluchtelingenstroom uit de Balkan te stremmen. Van alle vluchtelingen die in Duitsland asiel aanvragen, komt meer dan 40 procent uit de Balkan.

Economisch

De migranten komen veelal om economische redenen en zouden daardoor in de praktijk geen kans moeten maken op een verblijfsvergunning. Volgens Duitsland wordt 99.8 procent van deze asielaanvragen afgewezen. Toch blijven de migranten maar komen. Er liggen op dit moment meer dan 90.000 Balkan-aanvragen te wachten in Duitsland.

‘Ik kwam vooral om economische redenen naar Duitsland,’ bevestigt een van de asielzoekers aan de NOS. ‘We weten dat we weinig kans maken, omdat we uit de Balkan komen, maar ik hoop dat ik toch mag blijven.’

De regering kijkt ook naar andere maatregelen om de aanhoudende stroom van Balkanasielzoekers te beperken. In september opent in de Duitse deelstaat Beieren het eerste opvangcentrum speciaal voor asielzoekers uit die regio. Hier is de procedure een stuk korter, waardoor mensen al binnen vier weken kunnen worden uitgezet.