Waarom de Duitse deelstaat Beieren de grenzen sluit

24 juni 2015Leestijd: 3 minuten

De Duitse deelstaat Beieren gaat intensieve grenscontrole weer permanent invoeren. Daarmee gaat de deelstaat zeer waarschijnlijk in tegen het Schengenverdrag dat vrij verkeer van personen beoogt.

Voor de G7-top in het Beierse Elmau voerde de deelstaat controles aan de grens met Oostenrijk weer tijdelijk in. De intensieve politie-inzet leverde opvallend resultaten op: er werden 350 gezochte criminelen gepakt, 8.600 personen zonder geldige verblijfspapieren aangehouden en bij 430 personen werd de toegang tot Duitsland ontzegd.

Geschrokken

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) is zo geschrokken van die cijfers dat hij heeft besloten de controles permanent te intensiveren.

In juli zullen er 500 extra agenten worden ingezet om de grenzen te bewaken. Dat maakte Herrmann dinsdag bekend in de Passauer Neue Presse. Ook worden er 30 douanebeambten naar het gebied gestuurd die gespecialiseerd zijn in mensenhandel, drugs en illegale migratie en komen er extra camera’s boven de snelwegen te hangen.

Herrmann raadt de andere deelstaten hetzelfde te doen. ‘Alleen wanneer we in heel Duitsland deze controles versterken, kunnen we ons doel bereiken om meer criminaliteit tegen te gaan en daders werkelijk af te schrikken’.

Kritiek uit Brussel

Voor de controles gebruikt de grenspolitie in Beieren de inmiddels beruchte ‘Schleierfahndungsmethode’ waarbij automobilisten zonder het plegen van zichtbare strafbare feiten in grote getale van de weg worden gehaald.

Deze Beierse uitvinding is niet populair in Brussel waar men een verdekte grenscontrole in het systeem herkent. En permanente grenscontroles werden juist afgeschaft met het intreden van het Schengenverdrag.

Ook is er kritiek wegens privacy-redenen. De gegevens van duizenden onschuldige mensen wordt tien dagen vastgehouden in de systemen van de grenspolitie. In de praktijk komt het erop neer dat vooral ‘buitenlands’ ogende personen van de weg worden gehaald wat weer in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Bescherming terecht

Maar Beieren wil van al die kritiek niets weten omdat de Deelstaat vindt dat het rechtvaardig is om Duitslands meest welvarende gebied te beschermen tegen criminaliteit van buiten.

Minister-president Horst Seehofer ligt al in de clinch met Brussel over de invoering van de Duitse tolheffing en gaat ook op het gebied van de grenscontroles graag de strijd met de Brusselse technocraten aan. Die moeten ‘uit hun winterslaap komen,’ zei hij en ‘echte problemen gaan oplossen in plaats van zich met de tolheffing te bemoeien.’

Solidariteit

Ook minister Herrmann geeft Europa er flink van langs. Hij hekelt het gebrek aan solidariteit in het vluchtelingenprobleem waardoor Duitsland de grootste lasten moet dragen: ‘Het kan toch niet zo zijn dat landen alleen bij de aangename thema’s bij de Europese Unie willen horen, maar dat, wanneer het wat lastiger wordt, zoals bij het vluchtelingenprobleem, zij zeggen “daar doe ik niet aan mee”.

De maatregel van Beieren sluit aan bij de woorden van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mairière (CDU) over de vluchtelingenproblematiek: ‘We streven niet naar een verandering van het Schengenverdrag en we wíllen geen systematische grenscontroles herinvoeren, maar wanneer er geen verantwoordelijkheid wordt genomen, dan kan dat wel eens het einde van het vrije verkeer in Europa betekenen.’