buitenland

Dit kamp met Syrische vluchtelingen loopt langzaam leeg

19 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De vijf buurlanden van Syrië hebben in totaal 4 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen. Sommige opvangcentra zien de meeste vluchtelingen naar betere oorden vertrekken.

Miljoenen Syriërs vertrokken sinds het uitbreken van de burgeroorlog uit hun vaderland. De meesten vonden onderdak bij vrienden of familie, de gefortuneerden trokken door naar Europa en anderen werden opgevangen in vluchtelingenkampen in de regio.

Buurlanden

Volgens cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak in totaal 4 miljoen Syriërs hebben opgevangen. Met 1,6 miljoen geregistreerde vluchtelingen is Turkije op het oog het meest genereus. Maar veel van de Syriërs hier willen door naar Europa.

In Libanon maakt de vluchtelingenpopulatie een vijfde uit van de totale bevolking. In Jordanië verblijven ruim een half miljoen geregistreerde Syriërs, in werkelijkheid zijn het er vermoedelijk 1,5 miljoen. De meeste Syriërs verblijven in stedelijke gebieden in het noorden van het land, terwijl zo’n 20 procent in opvangkampen verblijft.

Luxe kampen

Deze met VN-geld gesubsidieerde kampen zijn uitgerust met meer dan basale voorzieningen. Zo is er in het Zaatari-kamp voor iedereen eten en drinken, kunnen kinderen naar school, is er medische en psychische zorg, zijn er recreatieve en sportieve faciliteiten en krijgen inwoners iedere maand een bedrag gestort op hun speciale pinpassen.

Toch hebben de ruim 430.000 personen die in dit kamp zijn geweest, intussen betere oorden opgezocht. Ruim 120.000 Syriërs zijn weer teruggekeerd naar hun geboortegrond, ongeveer 60.000 Syriërs wisten een verblijfsstatus te regelen in Jordanië en zeker 160.000 Syriërs vertrokken met een onbekende bestemming. Deze personen verblijven vermoedelijk illegaal in en rond de steden of proberen naar Turkije en verder te reizen. In het kamp zelf verblijven nog ongeveer 80.000 personen.

Kampen voor de armen

Een ander kamp in Azraq in het bergachtige woestijngebied in het noorden van Jordanië wil maar niet vol lopen. Dit voormalige opvangkamp voor vluchtelingen uit de Golf-oorlog heeft een capaciteit van 130.000 vluchtelingen. Maar in werkelijkheid verblijven er slechts een kleine 20.000 personen. De onaangename temperaturen en gebrek aan elektriciteit zijn voor veel Syrische migranten de reden om betere oorden op te zoeken.

Zoals Europa intussen ook heeft gemerkt, zoeken veel Syriërs dus betere bestemmingen op en ontlopen ze de vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties. Alleen wie echt geen geld, familie of andere alternatieven heeft, blijft in de kampen achter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.