‘Hamas bouwt verder aan tunnels met gesponsord bouwmateriaal’

19 december 2014Leestijd: 2 minuten

Hamas heeft beslag weten te leggen op een deel van het bouwmateriaal dat is bestemd voor de wederopbouw van Gaza. Na de oorlog rond dit strookje land aan de Middellandse Zee deze zomer, bouwen de terroristen weer rustig verder aan hun beruchte tunnelnetwerk.

Ze zouden weer op kracht komen en nieuwe strategieën bedenken voor de strijd tegen Israël, schrijven verschillende Israëlische media vrijdag, waaronder The Jerusalem Post, op basis van anonieme Palestijnse bronnen.

Volgens die bronnen is het overgrote deel van het bouwmateriaal dat is bestemd voor de wederopbouw van huizen in de Gazastrook, en is gestuurd door internationale donors, op de goede plek terechtgekomen. Maar een deel is nu bemachtigd door de terreurbeweging, die het materiaal dus nu weer inzet voor kwaadaardige doeleinden.

Cement

Het gaat onder meer om cement en staal die Gaza in oktober via vrachtwagens wisten te bereiken. Het is dus niet voor niets dat de Israëlische autoriteiten zeer voorzichtig zijn met het toestaan van transporten met bouwmaterialen, en de doorvoer een jaar lang blokkeerden.

Ook de Verenigde Naties waren er al bang voor dat Hamas ermee vandoor zou gaan en bedachten een mechanisme om de materialen te monitoren: de goederen zouden alleen mogen worden gebruikt voor het herstel en de bouw van 60.000 huizen.

Hulpgelden

Voor de wederopbouw in het gebied, dat feitelijk onder controle staat van de radicaalislamitische beweging, is na het Israëlische offensief miljarden euro’s gereserveerd. Zo doneerde Nederland op een conferentie in oktober 12 miljoen euro.

De Europese Unie kwam met maar liefst 450 miljoen euro over de brug voor Gaza.

De conferentie in het Egyptische Caïro werd gezien als een succes, maar naar nu blijkt is slecht 2 procent van de toegezegde hulpgelden daadwerkelijk in Gaza beland, melden onder meer de Verenigde Naties.

Er bestond toen al vrees dat een aanzienlijk percentage van die hulpgelden in de zakken van Hamas zou vloeien. De terreurorganisatie, die ook rekenen op (veel) geldelijke steun uit Golfstaten als Qatar, is de op een na rijkste terreurgroep ter wereld.

Tunnels

Veel van de tunnels zijn tijdens de hevige bombardementen van het Israëlische leger verwoest. Volgens Israël zijn er drie soorten tunnels: de smokkeltunnels van Gaza naar Egypte, de tunnels onder Gaza die niet in Israël uitkomen en de ‘terreurtunnels’ die Hamas en andere militanten gebruiken om aanvallen op Israëlisch grondgebied uit te voeren.

Tunnels onder Gaza functioneren vaak ook als vergaderruimte en als opslag voor raketten en Israëlische legeruniformen, zei majoor Arye Shalicar, woordvoerder van het Israëlische leger, tegenover Elsevier-correspondent Jan Franke. Het bouwen van een ondergrondse gang kost Hamas ongeveer 750.000 euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.