De miljoenen voor de Gazastrook stromen binnen

12 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Bij de internationale donorconferentie voor de Gazastrook zijn honderden miljoenen euro’s ingezameld, voor de wederopbouw van het kleine stukje land. De Verenigde Staten, Europese Unie en Qatar tasten diep in de buidel.

Ministers uit tientallen landen zijn aanwezig bij de conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro. Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken is ook naar Egypte afgereisd.

Hulp

Buitenlandchef Catherine Ashthon heeft namens de Europese Unie (EU) 450 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eerder zegden de Amerikanen al 165 miljoen euro toe.

‘De mensen van Gaza hebben onze hulp dringend nodig. Niet morgen, niet volgende week, maar nu,’ zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij wil dat Israël en de Palestijnen zich opnieuw inzetten voor langdurige vrede.

Ook Qatar, dat de terroristische beweging Hamas steunt, doneert geldt aan Gaza. Minister Khaled al-Attiya (Buitenlandse Zaken) zegt dat zijn land bijna 800 miljoen euro zal doneren. Duitsland geeft nog eens 50 miljoen euro, bovenop de EU-hulp.

Het is de bedoeling dat op de conferentie 3,2 miljard euro wordt ingezameld. Israël reageerde in juli en augustus op de aanhoudende rakettenregen vanuit de Gazastrook. Bij aanvallen op Hamas-doelwitten zijn veel gebouwen in Gaza vernietigd.

De Palestijnse regering heeft een uitgebreid wederopbouwplan opgesteld. Het belangrijkste daarin is de bouw van nieuwe huizen. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zegt dat ‘hele wijken zijn vernietigd’.

Prullenbak

Landen vrezen dat als Israël en de Palestijnen het niet eens worden over een meer permanente vorm van vrede, het geld grotendeels in de prullenbak verdwijnt. Huizen kunnen opnieuw worden gebouwd, maar als er over twee jaar een nieuw offensief komt, is dat allemaal voor niets geweest. Daarom benadrukte Kerry dat de huidige status quo onacceptabel is.

Bovendien is het nog maar de vraag hoe snel Gaza opnieuw is opgebouwd. Israël is terughoudend met de invoer van bouwmaterialen in de Gazastrook, omdat deze in het verleden zijn gebruikt voor het maken van raketten die op Israël zijn afgeschoten en voor de bouw van tunnels waardoor Hamas-militanten Israël in kunnen komen.

De Israëlische minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) is niet uitgenodigd voor de conferentie in Caïro, maar heeft benadrukt dat medewerking van Israël nodig is. ‘Gaza kan niet opnieuw worden opgebouwd zonder samenwerking en deelname van Israël,’ zei hij eerder tegen de nieuwswebsite Ynet.