Duitse minister wil tegenoffensief IS-propaganda

21 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het aantal Duitsers dat naar Irak of Syrië afreist om zich bij Islamitische Staat (IS) aan te sluiten neemt in rap tempo toe. Er zijn tot nu toe ongeveer 550 Duitse extremisten naar het Midden-Oosten vertrokken.

Kort geleden waren dit er nog 450. Dit zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Thomas de Maizière vrijdag. Hij zei ook dat de autoriteiten geen ‘absolute zekerheid’ hebben dat radicalen ook aanslagen in Duitsland willen plegen maar dat ze wel ongeveer 230 mogelijke terroristen in de gaten houden. Nog nooit was het aantal in Duitsland zo hoog.

‘Dat zijn mensen van wie het waarschijnlijk is of van wie niet uit te sluiten is dat ze een aanslag voorbereiden’, zei de bewindsman.

Alarm

Eind oktober sloeg het hoofd van de Duitse veiligheidsdienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) Hans-Georg Maaßen al alarm over het snel groeiende aantal salafisten in Duitsland.

Hij meldde dat inmiddels ruim 6300 personen tot deze fundamentalistische stroming binnen de islam horen. Enkele jaren geleden stond de teller nog op 2800 salafisten.

Propaganda

De Maizière heeft geopperd een tegenoffensief uit te voeren tegen de propaganda van IS, schrijft de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag.

Volgens hem hebben de terroristen van IS ten opzichte van westerse regeringen ‘een significant voordeel op het internet’. Hij wil zodoende dat er meer voorlichting wordt gegeven via internet over de onmenselijke daden van IS aan potentieel radicaliserende moslimjongeren.

De minister verwijst hiermee naar de inmiddels alom beruchte filmpjes met onthoofdingen en oproepen van jihadisten aan moslims in het westen om zich aan te sluiten bij IS.

‘We moeten proberen hier een tegenoffensief uit te voeren en ook meer gebruik gaan maken van het internet’, zei hij tegen de krant. De Maizière heeft vaker zijn angst uitgesproken voor het effect van de extremistische propaganda: eerder pleitte de Duitse minister er voor dat de onthoofdingsfilmpjes van IS in het geheel van het internet verbannen zouden worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.