buitenland

580 vrouwen dingen naar parlementszetel Iran

09 februari 2016Leestijd: 1 minuut

TEHERAN (ANP/DPA) – Ongeveer 580 vrouwen stellen zich kandidaat bij de parlementsverkiezingen in Iran op 26 februari. Dat is twee keer zo veel als vier jaar geleden en een nieuw record voor het land, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag in Teheran.

Vooral de hervormingsgezinden, die achter president Hassan Ruhani staan, willen dit jaar meer vrouwen kandidaat stellen. Ook Ruhani pleit voor een groter aandeel vrouwen in het parlement. ,,Hoe kan men in dit land over ontwikkeling en vooruitgang praten, maar het aandeel van 50 procent vrouwen in de bevolking negeren?”, zei de president.

De hervormers in het land nemen het op tegen de conservatieven en ‘hardliners’, die de volksvertegenwoordiging de afgelopen drie zittingsperioden sterk domineerden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.