Werkloze Italianen woedend: geen gratis geld meer

27 september 2023Leestijd: 2 minuten
Werkloze Italianen eisen in Rome dat de reddito niet wordt versoberd, 7 september. Foto: Silvia Bazzicalupo/Anadolu Agency via Getty Images

Correspondent Linda Otter merkt in de Italiaanse hoofdstad dat het plotse einde van de ruimere uitkeringen tot felle discussies leidt.

Luciano Formica is woedend. De 57-jarige werkloze transportmedewerker kreeg tot begin ­augustus een bijstandsuitkering, de reddito di cittadinanza. Die uitkering, die in Italië pas vier jaar bestaat, is nu alweer afgeschaft. Italianen moeten geen gratis geld krijgen, maar de handen uit de mouwen steken, vindt de regering-Meloni.

‘Schandalig,’ zegt Formica. ‘Ik solliciteer me suf en toch lukt het niet om aan een baan te ­komen. De regering laat de eigen burgers in de steek, maar stuurt wel wapens en geld naar Oekraïne. Ze bepleiten zelfredzaamheid en helpen intussen eigen familieleden aan banen.’ Hij doelt op de zwager van premier Giorgia Meloni, Francesco Lollobrigida, die minister van Landbouw is geworden. Meloni’s zus Arianna werd vorige maand benoemd tot politiek secretaris van de regerende partij Broeders van Italië.

Formica werd met een sms op de hoogte gesteld dat zijn reddito di cittadinanza werd stopgezet, net als 169.000 andere Italianen. De komende maanden krijgen nog eens 80.000 Italianen hetzelfde bericht.

Naast de wanhoop en boosheid, klinken ook veel tevreden reacties

De Italiaanse bijstand betreft nu slechts 500 euro voor een alleenstaande en 1.000 euro voor een gezin met drie kinderen. Door de nieuwe regelgeving wordt de reddito alleen nog verstrekt aan gezinnen met minderjarigen, 65-plussers of minder validen in huis. Alle anderen moeten het voortaan doen met 350 euro in de maand, en dat geld krijgen ze alleen als ze een aan werk gerelateerde opleiding volgen.

De door de vorige regering ingevoerde bijstand leidde van meet af aan tot felle discussies in Italië. Zes op de tien Italianen zijn tegen de regeling, zegt onderzoek. Naast de wanhoop en boosheid, klinken dan ook veel tevreden reacties, zoals van bareigenaar Filippo Moretti (37), fervent tegenstander van de uitkeringen. ‘Door die reddito kon ik heel moeilijk aan personeel komen. Laten we hopen dat dat verandert. Het moet afgelopen zijn met dat geluier.’