In Bakoe wordt de overwinning op Armenië nog altijd uitgebreid gevierd

29 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Het museum in Bakoe verheerlijkt de succesvolle oorlog tegen Armenië. Foto: Aziz Karimov/Getty Images

Correspondent Linda Otter bezocht het militaire museum in Bakoe, waar de overwinning op Armenië nog uitgebreid wordt gevierd.

In het Militaire Trofeeën Park in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe slentert een groepje Chinese toeristen langs eindeloze rijen kapotte tanks en met kogels doorzeefde vrachtwagens. Het 5 hectare grote park is een van de paradepaardjes van Bakoe. Hier kunnen bezoekers de oorlogstrofeeën zien die Azerbeidzjan heeft buitgemaakt op de Armeniërs in 2020, tijdens de 44 dagen durende slag om Nagorno-Karabach.

Om deze Azerbeidzjaanse provincie wordt al sinds de val van de Sovjet-Unie gevochten. De grond is van Azerbeidzjan, maar de inwoners zijn voornamelijk Armeens en die beschouwen Nagorno-Karabach als een onafhankelijke republiek. Na diverse bloedige confrontaties wist Azerbeidzjan met Turkse steun de Armeniërs te verslaan.

‘Geloof het of niet, 90 procent van de Azerbeidzjanen is patriot’

Een prachtig park, vindt Emil Almamedov (21), die in het park onderzoek doet naar militaire objecten. Almamedov is student politicologie, heeft lang, zwart haar en draagt een gothic outfit. ‘Op mijn universiteit zijn wel meer gothics. Allemaal wereldverbeteraars en tegen oorlog. Dan denken ze dat ik dat ook ben. Nee, je kunt best gothic zijn en toch patriot. Geloof het of niet, 90 procent van de Azerbeidzjanen is patriot.’

Het openluchtmuseum wordt goed bezocht door Azerbeidzjanen. Buiten de landsgrenzen wekt het voornamelijk onbegrip en woede. Over het tentoonstellen van de helmen van dode Armeense soldaten en geketende poppen in Armeense gevechtstenue was ophef in het Europees Parlement. De helmen en poppen zijn inmiddels weggehaald. ‘Daaraan hebben ze goed gedaan,’ zegt Almamedov. ‘Ze hadden het museum ook een andere naam kunnen geven. Trofeeënpark klinkt wat cru.’

Toch noemt hij de commotie ‘hypocriet’. Buitenlanders begrijpen vaak niet hoe belangrijk deze strijd was voor ons, vindt hij. ‘Iedereen weet wat er in Oekraïne gebeurt. Maar over de gevechten om Nagorno-Karabach is veel minder bekend. De afloop is nu in dit park te zien.’

Het Militaire Trofeeën Park in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."