Nazaten van Indiase immigranten bepalen de Britse toekomst

17 april 2023Leestijd: 2 minuten
Straat in Mian Channu, waar de familie van de Schotse premier Humza Yousaf vandaan komt. Foto: Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency via Getty Images

Correspondent Wilma van der Maten bespeurt enig leedvermaak in India en Pakistan over de politiek in de voormalige koloniale macht.

Wie had ooit gedacht dat de opdeling van het Britse Rijk in 1947 zich ruim 75 jaar later zou herhalen? Met dit verschil dat destijds de Britten aan de tekentafel zaten en het immense Brits-India in een islamitisch Pakistan en hindoe-India verdeelden. Nu bepalen de nazaten van immigranten uit de vroegere kroonkolonie de toekomst van Groot-Brittannië. De nieuwe Schotse premier Humza Yousaf, van Pakistaanse origine, maakte ogenblikkelijk na zijn aantreden aan de Britse premier Rishi Sunak bekend voor de onafhankelijkheid van Schotland te gaan. Rishi’s ouders immigreerden in de jaren zestig uit India, waar zijn schoonvader later het multinationale IT-bedrijf Infosys oprichtte.

‘Mijn ouders raakten, naast hun families, alles kwijt’

Zowel in India als in Pakistan wordt de opdeling van Groot-Brittannië toegejuicht. De wonden van 1947 zijn diep. Want de scheiding van Brits-India bracht niet alleen miljoenen vluchtelingen op de been. Onderweg vergrepen bendes aan beide kanten van de grens zich aan hindoes, moslims en sikhs. ‘Mijn ouders raakten, naast hun families, alles kwijt,’ vertelt Ankur Ahuja vanuit Delhi.

De grens die destijds in drie weken werd getekend, loopt dwars door dorpen en verdeelt families. Op de oevers van de rivier die de beide Kasjmirs scheidt, proberen families boven het geluid van het water uit te schreeuwen. Door de ruzie tussen Delhi en Islamabad krijgt bijna niemand een visum, ook niet voor familiebezoek.

De dreigende opdeling van het huidige Groot-Brittannië, als de Schotten hun onafhankelijkheid krijgen, wordt in India en Pakistan het ‘Mountbatten Plan’ genoemd, naar de laatste Indiase gouverneur. De scheiding gaat dit keer niet met bloedvergieten gepaard. ‘Hooguit wordt het Britse ego aangetast,’ zegt de schrijver Hari Kunz­ru. Zijn Indiase familie streed destijds voor onafhankelijkheid, maar was tegen de opdeling van het oude India. Wat hem betreft mag ‘het mes’ in Groot-Brittannië.