De benoeming van Rishi Sunak is een bewijs dat klasse in de Britse maatschappij een belangrijker scheidslijn is dan ras.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
De redactie van Cherwell, het studentenblad van Oxford University, beleefde een satirisch genoegen aan de aanstelling van Rishi Sunak (42) tot premier van het Verenigd Koninkrijk. ‘Een verbazingwekkend blijk van diversiteit in de Britse politiek,’ zo schreef het, ‘is dat Sunak de eerste premier is die aan Lincoln College heeft gestudeerd.’ Na de fictieve felicitaties van de Master van het 595 jaar oude Oxford-college en informatie over de succesvolle Britse Indiër, eindigt het nieuwsbericht met deze zin: ‘Lincoln-afgestudeerde Sunak is tevens de eerste niet-witte Brit die premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden.’
Zoals gebruikelijk gaat achter de parodie een waarheid schuil. Er is de laatste twee weken veel aandacht uitgegaan naar het historische gegeven dat de Britten met de hindoeïstische Sunak voor het eerst een premier hebben met een donkere huidskleur. Het zou in het bijzonder een belangrijk moment zijn voor de ruim een miljoen Britten van Indiase komaf. En ook voor de Conservatieve Partij, die na het leveren van de eerste Joodse premier (Benjamin Disraeli) en eerste drie vrouwelijke premiers de partij van de emancipatie lijkt te zijn geworden. Vanuit Amerikaans perspectief is de benoeming van de 57ste premier van het Verenigd Koninkrijk zelfs omschreven als het Britse ‘Obama-moment’.
Diversiteit in de Verenigde Staten vooral een raciale kwestie
Maar het Amerikaanse perspectief is anders dan het Britse. In de Verenigde Staten is diversiteit vooral een raciale kwestie, maar bij de Britten is iets anders nog belangrijker: class. Niet zozeer huidskleur is een breuklijn, maar de positie in de klassenmaatschappij die ondanks alle democratiseringen van de afgelopen decennia nog steeds bestaat, zij het in subtielere vorm. Klassenbewustzijn speelde al een behulpzame rol in de hoogtijdagen van het Britse Wereldrijk, bijvoorbeeld in India. In dat kroonjuweel vonden de Britse kolonisten een natuurlijke bondgenoot in de hogere kasten van de plaatselijke standenmaatschappij.
Patrick van IJzendoorn schreef in 2020 dit over de premier van het Verenigd Koninkrijk Rishi Sunak: de maharadja van Yorkshire
Niet voor niets is de puissant rijke Sunak omschreven als de Maharadja van de Dales, een verwijzing naar het door hem in het parlement – het Lagerhuis – vertegenwoordigde deel van de Yorkshire Dales, Richmond, waar hij een landhuis heeft. De levensloop die Sunak heeft afgelegd, vertoont grote overeenkomsten met die van zijn blanke collega’s uit de middenklasse. Hij ging naar de kostschool Winchester College (alma mater van schrijver Anthony Trollope, bergbeklimmer George Mallory en kunsthistoricus Kenneth Clarke), studeerde in Oxford, genoot succes in het zakenleven (Goldman Sachs en hedgefondsen) en ging werken bij een denktank als opmaat tot een Lagerhuiszetel.
Sunak wordt nu achtervolgd, zelfs tijdens het eerste vragenuurtje in het Lagerhuis, door een ruim twintig jaar oude video-opname waarin hij pocht vrienden te hebben uit de aristocratie en de gegoede middenklasse, maar niet uit de arbeidersklasse. Hij is, mede door het vermogen van zijn Indiase echtgenote, twee keer zo rijk als koning Charles, met een geschat vermogen van 730 miljoen pond (850 miljoen euro). Anders dan oud-premier Boris Johnson hoeft hij niet bij rijke amices te bedelen voor geld om zijn ambtswoning extravagant te behangen. Britse charme is zijn wapen, en dat van zijn vrouw. Zij trakteerde deze zomer journalisten, wachtend op nieuws bij Sunaks Londense huis, op thee in mokken van 39 pond (45 euro) per stuk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Veel Britten uit etnische minderheden bekleden hoge functies
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
Verder lezen?
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen