Premium Lock Sunak bewijst: klasse in maatschappij belangrijker scheidslijn dan ras

01 november 2022Leestijd: 5 minuten
Nieuwe leider Sunak krijgt warm onthaal van Conservatieve partijleden. Foto: Daniel Leal/AFP/ANP

De benoeming van Rishi Sunak is een bewijs dat klasse in de Britse maatschappij een belangrijker scheidslijn is dan ras.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De redactie van Cherwell, het studentenblad van Oxford University, beleefde een satirisch genoegen aan de aanstelling van Rishi Sunak (42) tot premier van het Verenigd Koninkrijk. ‘Een verbazingwekkend blijk van diversiteit in de Britse politiek,’ zo schreef het, ‘is dat Sunak de eerste premier is die aan Lincoln College heeft gestudeerd.’ Na de fictieve felicitaties van de Master van het 595 jaar oude Oxford-college en informatie over de succesvolle Britse Indiër, eindigt het nieuwsbericht met deze zin: ‘Lincoln-afgestudeerde Sunak is tevens de eerste niet-witte Brit die premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden.’

Zoals gebruikelijk gaat achter de parodie een waarheid schuil. Er is de laatste twee weken veel aandacht uitgegaan naar het historische gegeven dat de Britten met de hindoeïstische Sunak voor het eerst een premier hebben met een donkere huidskleur. Het zou in het bijzonder een belangrijk moment zijn voor de ruim een miljoen Britten van Indiase komaf. En ook voor de Conservatieve Partij, die na het leveren van de eerste Joodse premier (Benjamin Disraeli) en eerste drie vrouwelijke premiers de partij van de emancipatie lijkt te zijn geworden. Vanuit Amerikaans perspectief is de benoeming van de 57ste premier van het Verenigd Koninkrijk zelfs omschreven als het Britse ‘Obama-moment’.

Op audiëntie bij koning Charles in Buckingham Palace. Foto: Aaron Chown/AFP/ANP

Diversiteit in de Verenigde Staten vooral een raciale kwestie

Maar het Amerikaanse perspectief is anders dan het Britse. In de Verenigde Staten is diversiteit vooral een raciale kwestie, maar bij de Britten is iets anders nog belangrijker: class. Niet zozeer huidskleur is een breuklijn, maar de positie in de klassenmaatschappij die ondanks alle democratiseringen van de afgelopen decennia nog steeds bestaat, zij het in subtielere vorm. Klassenbewustzijn speelde al een behulpzame rol in de hoogtijdagen van het Britse Wereldrijk, bijvoorbeeld in India. In dat kroonjuweel vonden de Britse kolonisten een natuurlijke bondgenoot in de hogere kasten van de plaatselijke standenmaatschappij.

Niet voor niets is de puissant rijke Sunak omschreven als de Maharadja van de Dales, een verwijzing naar het door hem in het parlement – het Lagerhuis – vertegenwoordigde deel van de Yorkshire Dales, Richmond, waar hij een landhuis heeft. De levensloop die Su­nak heeft afgelegd, vertoont grote overeenkomsten met die van zijn blanke collega’s uit de middenklasse. Hij ging naar de kostschool Winchester College (alma mater van schrijver Anthony Trollope, bergbeklimmer George Mallory en kunsthistoricus Kenneth Clarke), studeerde in Oxford, genoot succes in het zakenleven (Goldman Sachs en hedgefondsen) en ging werken bij een denktank als opmaat tot een Lagerhuiszetel.

Sunak wordt nu achtervolgd, zelfs tijdens het eerste vragenuurtje in het Lagerhuis, door een ruim twintig jaar oude video-opname waarin hij pocht vrienden te hebben uit de aristocratie en de gegoede middenklasse, maar niet uit de arbeidersklasse. Hij is, mede door het vermogen van zijn Indiase echtgenote, twee keer zo rijk als koning Charles, met een geschat vermogen van 730 miljoen pond (850 miljoen euro). Anders dan oud-premier Boris Johnson hoeft hij niet bij rijke amices te bedelen voor geld om zijn ambtswoning extravagant te behangen. Britse charme is zijn wapen, en dat van zijn vrouw. Zij trakteerde deze zomer journalisten, wachtend op nieuws bij Sunaks Londense huis, op thee in mokken van 39 pond (45 euro) per stuk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Veel Britten uit etnische minderheden bekleden hoge functies

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.