Rusland

Russische ambassadeur Shulgin waarschuwt Den Haag

23 januari 2022Leestijd: 2 minuten

Terwijl het kabinet-Rutte IV zich ‘welwillend’ buigt over een concreet verzoek van Oekraïne voor wapenleveranties, waarschuwt de Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Shulgin, voor oorlogshitsers. Volgens de diplomaat is Rusland niet van plan een invasie te plegen en is het juist de regering van Oekraïne die de spanning opdrijft.

Ambassadeur

Lees hier de ingezonden opinie van de Russische ambassadeur Alexander Shugin: ‘Er is hoop dat gezond verstand zal overwinnen in Europa’

Shulgin schrijft dit in een gastopinie op ewmagazine.nl. Zijn pleidooi komt aan de vooravond van het bezoek dat premier Mark Rutte (VVD) en minister Wopke Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) aan Kiev. Zij reizen op 1 en 2 februari naar de hoofdstad van Oekraïne voor overleg over Nederlandse steun aan het land dat zich in het nauw gedreven voelt door de troepenconcentraties aan de Russische zijde van de grens.

Ambassadeur Shulgin schrijft dat Oekraïne door wapenleveranties van NAVO-lidstaten wordt aangezet tot ‘gevaarlijke stappen’. De situatie op de grens tussen Oekraïne en Rusland escaleert bovendien doordat Oekraïne de mensenrechten van de Russischtalige minderheid schendt en de persvrijheid bedreigt, aldus de diplomaat.

Defensieve wapens leveren

Het vorige kabinet – Rutte III – voelde niets voor wapenleveranties aan Oekraïne. Maar volgens de nieuwe ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (D66, Defensie) zijn de omstandigheden veranderd. Zij lieten de Tweede Kamer donderdag 20 januari weten dat ze bereid zijn ‘defensieve wapens’ te leveren aan Oekraïne en tevens actief willen bijdragen aan een versterking van de oostflank van de NAVO.

Daartoe wordt een luchtmachteenheid met F-35’s naar Bulgarije gestuurd, worden twee landmachteenheden beschikbaar gesteld voor de Snelle Interventiemacht van de NAVO en wordt een amfibisch transportschip met Cougar-helikopters en landingsvaartuigen gereedgemaakt voor inzet op de Zwarte Zee.

Ambassadeur Shulgin hekelt de commentatoren die Rusland beschuldigen van agressie jegens Oekraïne. Zij zijn volgens hem ‘blijven steken in de Koude Oorlog’ en zinspelen op ‘de eeuwenoude beschuldigingen van een invasie uit het Oosten’.

Shulgin hoopt ‘dat het gezond verstand zal overwinnen in Europa’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.