Pandemie

‘Vaccinatiedwang’ en corona; hoe is het in andere landen geregeld?

13 september 2021Leestijd: 4 minuten

Nederland gaat per 25 september zeer waarschijnlijk een coronatoegangsbewijs verplichten in de horeca en in de kunst- en cultuursector. Ook verdwijnt dan de anderhalvemeterregel. Hoe is dat in landen om ons heen geregeld?

1. Denemarken: alle maatregelen afgeschaft

Vrijdag 10 september liet Denemarken alle coronamaatregelen los, waaronder de verplichte coronapas. Ruim 83 procent van de Denen ouder dan twaalf jaar is volledig ingeënt tegen COVID-19. Met dat aantal is de pandemie onder controle, zei de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke.

CoronapaspoortLees ook over het coronavirus: Gemankeerd coronapaspoort gaat te ver

Toch benadrukte Heunicke dat het virus niet weg is. ‘Het gaat nu goed, maar de epidemie is niet voorbij,’ zei hij. ‘De overheid zal niet aarzelen om toch in te grijpen als het virus weer een bedreiging begint te vormen.’

Het succes achter de Deense coronastrategie is het snel handelen van de overheid. Zo sloten de Denen in maart 2020 al de grenzen om het virus tegen te houden. Om besmettingen op te sporen, werden veel eerder dan bij ons al teststraten ingericht en zodra de vaccins beschikbaar kwamen, was alles daarvoor geregeld.

2. Duitsland: testen niet meer gratis

Sinds 23 augustus geldt in heel Duitsland de 3G-regel. De G staat voor gevaccineerd, genezen of getest. Bij een bezoek aan binnenlocaties zoals een restaurant, de kapper of een ziekenhuis is een bewijs van een van de drie G’s verplicht.

Op een aantal plekken zijn toegangseisen strenger. Zo geldt in de deelstaat Hamburg en voor clubs in Berlijn de 2G-regel: alleen gevaccineerden en mensen die zijn genezen van COVID-19 zijn welkom.

Het vaccinatietempo in Duitsland vertraagde de afgelopen maanden en de vaccinatiegraad is nog niet hoog genoeg voor versoepelingen. Ruim 62 procent van de Duitsers boven de twaalf jaar is volledig gevaccineerd. Vanaf 11 oktober zijn coronasneltesten voor ongevaccineerden niet meer gratis in de hoop dat meer Duitsers zich laten vaccineren.

3. Frankrijk: voorop bij invoering coronapas

Frankrijk was een van de eerste Europese landen die in juli een verplichte coronapas aankondigden per 1 augustus. Met de maatregel mogen mensen alleen met een geldig coronabewijs een bezoek brengen aan onder meer musea, grote evenementen, horeca en winkelcentra. Met de QR-code kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze recent negatief zijn getest of dat ze onlangs zijn hersteld van een besmetting.

Op dat besluit kwam veel kritiek. Fransen gingen al negen weken op rij in groten getale de straat op om te protesteren tegen de pas. Ook dit weekeinde was het weer raak.

Bij demonstraties in Franse steden werden zeker 76 mensen opgepakt. In totaal kwamen ongeveer 121.000 mensen op de 207 protesten af. Dat is ongeveer 20.000 minder dan vorige week zaterdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De drukst bezochte demonstratie was in Parijs, waar 19.000 mensen bijeenkwamen. Daar werden zeventig mensen gearresteerd. De meeste mensen werden opgepakt omdat ze het verkeer ontregelden.

4. Verenigd Koninkrijk: regering zet invoering coronavaccinatiebewijs toch niet door

De Britse regering zet de invoering van een coronavaccinatiebewijs in Engeland toch niet door, meldt gezondheidsminister Sajid Javid zondag bij de BBC. Het bewijs zou vanaf eind september nodig zijn bij bezoeken aan nachtclubs en andere drukke plekken.

‘We hebben er nu goed naar gekeken en hoewel we het als een optie achter de hand zouden moeten houden, ben ik blij te kunnen zeggen dat we er niet mee doorgaan,’ aldus Javid tegen de BBC over het plan. Ook zei hij ‘zo snel mogelijk’ te willen stoppen met de verplichte coronatests voor en na een buitenlandse reis.

Lees alle verhalen over het coronavirus in ons dossier

Zijn collega Nadhim Zahawi, de minister van Vaccinatie, zei nog geen week geleden dat de vaccinatiepaspoorten eind september een feit zouden zijn. Tegen die tijd zouden alle volwassenen de kans hebben gehad om volledig te worden gevaccineerd. Van de Britten vanaf zestien jaar heeft meer dan 80 procent al hun inentingen gehad.

Het besluit van de regering in Londen geldt alleen voor Engeland. In Schotland worden de plannen voor vaccinatiepaspoorten wel doorgezet. Daar stemde de regering donderdag 9 september in met het plan om deze bewijzen te verplichten voor bezoekers van onder meer nachtclubs en muziekfestivals. De maatregel geldt vanaf 1 oktober.

De aankondiging van Javid komt enkele dagen voor een persconferentie van premier Boris Johnson. Hij zal dinsdag 14 september bekendmaken hoe er in de herfst en winter zal worden omgegaan met het coronavirus. Vermoedelijk worden er dan ook uitspraken gedaan over een extra coronaprik voor volledig gevaccineerden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.