Verenigde Staten

Republikeinen ruziën over ‘QAnon-Congreslid’

03 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Marjorie Taylor Greene, sinds januari een lid van het Huis van Afgevaardigden, zorgt met het verspreiden van complottheorieën voor een splitsing in de Republikeinse Partij. Wat kan de partij doen met Greene? En welke rol speelt oud-president Donald Trump? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand?

Greene (46), een kersvers Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, ligt zwaar onder vuur, vooral door uitspraken die ze in het verleden deed. Ze stelde bijvoorbeeld dat massaschietpartijen zoals die op een school in Parkland in 2018, vooropgezet waren door tegenstanders van wapengebruik. Ze noemde de aanslagen van 11 september een hoax en beweerde dat de Clintons moordenaars zijn. Ook schreef ze dat Democraat Nancy Pelosi de doodstraf verdiende.

Haar eerste weken in Washington waren ook nog eens roerig. Ze introduceerde een (kansloze) impeachment-procedure tegen Joe Biden en blijft volhouden dat president Trump de verkiezingen heeft gewonnen. In video’s opgenomen in het Capitool zocht ze bovendien ruzie met Democratische collega’s over coronabeperkingen.

2.Wie is Greene precies?

De blondine, afkomstig uit een landelijk gebied in de staat Georgia, leidde samen met haar vader een bouwbedrijf. Later startte Greene een fitnesscentrum. De moeder van drie kinderen was eigenlijk niet politiek actief, maar de opkomst van Donald Trump bracht daar verandering in. In 2016 schreef ze op Facebook dat ze ‘klaar was met typische politici’ . Ze maakte zich vooral zorgen over het begrotingstekort.

Vrij snel na Trumps overwinning radicaliseerde Greene. Ze begaf zich steeds meer op online-forums als 4chan, waar complottheorieën werden gedeeld. Greene werd een blogger en vlogger op AmericanTruthSeekers.com, een inmiddels verwijderde website. De theorie die haar het meest aansprak was QAnon, die stelt dat een elite in Amerika die satan aanhangt en aan pedofilie doet, stiekem de wereld leidt. Trump zou achter de schermen een strijd voeren tegen die groep.

Toen Greene begin 2020 bekendmaakte om als ‘pro-Trump, pro-wapen- en anti-socialistische kandidaat’ mee te doen aan de Republikeinse voorverkiezingen, was ze inmiddels een bekende in QAnon-kringen en een favoriet van burgermilities.

Een van haar concurrenten, chirurg John Cowan, waarschuwde daarop de partijleiding. Hij belde onder anderen met Trump-minister Ben Carson, maar kreeg nul op rekest. Sterker nog, prominente conservatieve Congresleden steunden Greene publiekelijk en financieel. Neem Jim Jordan, uit Ohio, die over Greene zei dat ze ‘de vechter is die we nodig hebben in Washington’.

Ze won de voorverkiezingen en daarna ook simpel de verkiezingen in november. Er was niet eens een Democratische concurrent in het ultraconservatieve district.

3. Hoe reageren Republikeinen nu?

De kwestie zorgt voor een splitsing in de partij. Greene noemt alle kritiek onderdeel van een linkse samenzwering. ‘De DC Swamp en de Fake News Media vallen me aan omdat ik niet een van hen ben. Ik ben een van jullie,’ schreef ze op Twitter. Greene heeft de steun van president Trump, die haar afgelopen weekeinde nog belde.

Mitch McConnell, de machtige Senator uit Kentucky, is een van de Republikeinen die Greene wel afvielen. In een verklaring noemde hij de ‘idiote leugens en complottheorieën een kankergezwel voor de Republikeinse partij’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eenzelfde verdeeldheid is overigens ontstaan rond een ander Congreslid, Liz Cheney uit Wyoming. Zij stemde voor impeachment van Trump en wordt sindsdien door partijgenoten aangevallen. McConnell zei haar moed juist te steunen.

4.Wat doet het Congres met Greene?

Democraten zijn vooral  woedend over de bedreigingen in de richting van Pelosi, en donderdag besloot het Huis van Afgevaardigden tot het straffen van Greene. Ze is haar plek in twee commissies kwijt, en daarmee een deel van haar invloed als Congreslid. Alle Democraten en een handvol Republikeinen steunden de straf. De stap is uitzonderlijk, al helemaal voor uitspraken en daden van een Congreslid buiten diens politieke carrière. Greene behoudt wel haar plek in het Congres.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.