Iraans anti-Israëlprotest bereikt ook westerse steden

03 juni 2019Leestijd: 5 minuten
Berlijn, 2019: Protest tegen Israël met Duitse, Syrische, Palestijnse vlaggen. Foto: EPA.

Het CIDI wil een verbod op Iraanse ‘haatdemonstraties’ in Nederland. Zondag ging een groep demonstranten in Den Haag de straat om op te roepen tot de vernietiging van Israël én Amerika, net als in Iran. Geïnspireerd op Al Quds-dag – de laatste vrijdag van de ramadan, waarop in het Midden-Oosten traditiegetrouw massaal tegen de Joodse staat wordt gedemonstreerd – gebeurde dat ook in grote westerse steden.

 Den Haag

‘Weg met Israël’, ‘Boycot Israël’, ‘Israël terroristen’, ‘Terroristen zionisten’, ‘Weg met zionisme’ en uiteraard ‘Allahu Akbar‘ waren enkele van de leuzen die onder aanvoering van een megafoon luidkeels werden gescandeerd door enkele tientallen actievoerders, zondag in Den Haag. Het gezelschap, omringd door politieagenten en -busjes, liep met vlaggen van onder meer Iraanse, Iraakse, Turkse en Palestijnse vlaggen rond. Vooraan de stoet droegen de activisten spandoeken met foto’s van dode of gewonde kinderen, die door het Israëlische leger zouden zijn gedood.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Behalve tegen de Joodse staat ageerden de activisten ook tegen Amerika (‘Weg met Amerika!’) en tegen Saudi-Arabië, de soennitische aartsrivaal van Iran in het Midden-Oosten (‘Weg met wahabisme!’). Volgens demonstrantenleider zorgen deze drie landen voor ‘alle problemen’ Tijdens de demonstratie liepen alle vrouwen samen met jonge kinderen achteraan de stoet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël – dat woensdag nog de drukbezochte demonstratie #KeppelOp tegen antisemitisme organiseerde op het Plein in Den Haag – wil een verbod op dergelijke demonstraties. Volgens het CIDI komt de manifestatie ‘rechtstreeks uit de koker van het Iraanse regime’ en heeft die ‘als doel om haar boodschap van terreur en antisemitisme te verkondigden’.

Lees ook deze column van Philip van Tijn

Keppel Op!: Een terechte demonstratie

De stichting roept in herinnering dat vorig jaar een vlag van de Libanese terreurgroep Hezbollah, die door Iran wordt gefinancierd, was te zien bij een pro-Iraanse demonstratie, en verwijst naar een eerdere anti-Israëldemonstratie in Den Haag. In de Schilderswijk werd  destijds opgeroepen om ‘alle Joden te doden’ en werd gezwaaid met vlaggen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). ‘De gemeente beloofde voortaan in te grijpen,’ schrijft het CIDI, dat stelt dat de Hofstad vijf jaar later wordt ‘geconfronteerd met dezelfde boodschap van haat’ en eist dat het gemeentebestuur ‘toekomstige demonstraties van het Iraanse regime niet toe zal staan’.

Londen

Ook in de Britse hoofdstad waren honderden demonstranten, van wie velen gehuld in orthodox-islamitische kledij, op de been. In het centrum Londen draaide het vooral om de Palestijnen: ‘Free free Palestine,’ was de meest gehoorde leus en het wemelde van de Palestijnse vlaggen. Ook werd zionisme gelijkgesteld aan racisme en werden enkele Israëlische vlaggen in brand gestoken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In de stoet liepen ook kleine groepen anti-zionistische Joden mee, die tegen het bestaan van de staat Israël zijn omdat zij vinden dat die alleen door de messias gesticht mag worden. Daarom maken sommigen van hen gemene zaak met niet-Joodse anti-Israëlactivisten. Tegelijkertijd was er ook een tegendemonstratie van tientallen pro-Israëlactivisten, waar werd gezwaaid met Israëlische vlaggen, Joodse liederen werden gezongen en spandoeken met teksten als ‘Bevrijd Gaza van Hamas’ getoond. De twee kampen werden gescheiden door grote groepen politieagenten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid had vooraf opgeroepen tot zero tolerance ten opzichte van antisemitisme en terrorismesteun in de straten van Londen. Een van de maatregelen die hij nam, was een verbod op het tonen van de vlag van Hezbollah. Bij de Al Quds-demonstratie van vorig jaar waren nog wel vlaggen van de Libanese terreurgroep te zien. In maart stemde het Britse Lagerhuis voor het bestempelen van Hezbollah als terreurorganisatie, ondanks weerstand binnen Labour. De sociaal-democratische oppositiepartij van Jeremy Corbyn wordt al jaren beschuldigd van antisemitisme.

Berlijn

Zaterdag stroomde ook het centrum van de Duitse hoofdstad Berlijn vol met demonstranten tegen Israël. Een kleine 1.000 actievoerders wapperden met Palestijnse en Iraanse vlaggen en riepen leuzen als ‘Israël kindermoordenaar’, ‘Palestina zal herboren worden’ en ‘Free Gaza’. Een bijna even grote groep demonstranten ging de straat op met Israëlische vlaggen om de Joodse staat een warm hart toe te dragen. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Richard Grenell sprak de menigte toe, die behalve met Israëlische ook zwaaide met Koerdische en Iraanse vlaggen van vóór de revolutie in 1979.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De pro-Israëldemonstratie werd bijgewoond door diverse afgevaardigden van de Duitse regering, onder wie minister van Binnenlandse Zaken van Berlijn Andreas Geisel (SPD) en Felix Klein, antisemitismecommissaris namens de regering. Laatstgenoemde kwam vorige week in het nieuws omdat hij Joden in Duitsland adviseerde om in het openbaar niet langer overal een keppeltje te dragen. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging, ook in Nederland waar de demonstratie #KeppelOp door politici van vrijwel alle partijen werd bezocht.

Na de felle reacties op zijn advies spoorde Klein afgelopen weekeinde Duitsers aan om de Al Quds-dag te bezoeken, en in het openbaar een keppeltje te dragen om solidariteit met Duitse Joden te steunen. ‘Het is absoluut onacceptabel dat we, in 2019, antisemitische en anti-Joodse leuzen horen in Duitsland,’ zei hij tegen de omroep Deutsche Welle.

Teheran

De Al Quds-dag is na de islamitische revolutie van 1979 ingesteld door de Iraanse ayatollah Khomeini, die de laatste vrijdag van de vastenmaand ramadan koos als dag om te ageren tegen het zionisme en Israël en solidariteit te betuigen aan de Palestijnen. Al Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem. De dag is bedoeld als tegenhanger van de Israëlische Jeruzalem-dag (Yom Yerushalayim), die in 1968 voor het eerst werd gevierd omdat Israël een jaar eerder de Zesdaagse Oorlog won en daarmee de volledige controle over Jeruzalem in handen kreeg. Sinds 1998 is het een officiële nationale feestdag.

Lees ook deze column van Afshin Ellian over de Iraanse revolutie: 40 jaar terreur en haat

De afgelopen 40 jaar wordt de Al Quds-dag steevast groots ‘gevierd’ in de Iraanse hoofdstad Teheran. Behalve militaire parades en toespraken van de politieke en geestelijke leiders is een belangrijk onderdeel van de protesten het vertrappen en verbranden van de vlaggen van aartsvijanden als Israël, Amerika en Saudi-Arabië.

Terwijl eer wordt bewezen aan Khomeini, zijn opvolger Ali Khamenei en president Hassan Rouhani, worden ook beeltenissen en poppen van wereldleiders als Donald Trump, Benjamin Netanyahu, Mohamed Bin Salman en dit jaar ook Emmanuel Macron, Theresa May en IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi in brand gestoken. Ook in buurland Irak en andere islamitische landen als Indonesië, Maleisië en Pakistan worden vergelijkbare demonstraties gehouden, waar tienduizenden demonstranten op afkomen.