IS-leider Al-Baghdadi duikt weer op, becommentarieert geopolitiek

23 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

Na lang stilzwijgen heeft Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), weer van zich laten horen. Al-Baghdadi spreekt zich uit over het oplopende conflict tussen Turkije en Amerika: de weigering van Turkije om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten, openbaart de ‘zwakte’ van de Amerikanen, aldus de terreurleider.

Woensdagavond publiceerde Al-Furqan, een van de propagandakanalen van IS, een audio-opname van de toespraak van Al-Baghdadi. De speech werd vertaald door SITE, een nieuwskanaal over jihadisten en terreur.

‘Zwaarste periode voor Amerika’

In de opname feliciteert Al-Baghdadi zijn volgelingen met het islamitische offerfeest, en becommentarieert hij de huidige politiek. Dat laatste is vermoedelijk om aan te tonen dat het audiofragment recentelijk is opgenomen, en dus om te bewijzen dat Al-Baghdadi nog in leven is. Hij werd eerder meerdere malen doodverklaard. Amerikaanse inlichtingendiensten geloven in elk geval dat hij nog in leven is, aldus CNN.

‘Amerika maakt de zwaarste periode van zijn hele bestaan door,’ zegt Al-Baghdadi. Volgens hem vormt Rusland zware concurrentie voor de Amerikanen, en duidt het feit dat de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de priester Brunson gegijzeld houdt, op de ‘zwakte’ van Amerika.

Al-Baghdadi erkent verliezen IS

IS heeft intussen zo’n 90 procent aan terrein verloren in Syrië en Irak. Daar riep Al-Baghdadi in 2014 het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van IS uit. Het laatste audiofragment van de IS-leider dateert uit september vorig jaar. Toen riep hij zijn volgelingen op om ‘vijanden overal ter wereld te verbranden’ en zich met aanslagen te richten op de ‘mediakanalen van de ongelovigen’.

Het is onduidelijk waar Al-Baghdadi zich bevindt. Inlichtingendiensten vermoeden dat hij ondergedoken zit in de woestijn ergens in het Syrisch-Iraakse grensgebied. In de nieuwste audio-opname erkent hij overigens dat IS veel heeft verloren, maar roept hij zijn volgers op om desalniettemin door te gaan met hun strijd: ‘Dit is een test van Allah.’