Eenvijfde Britse bedrijven verhuist activiteiten naar buitenland

01 februari 2019Leestijd: 3 minuten
Britse vlag bij parlement in Londen. Foto: EPA.

Terwijl de Britse premier Theresa May haar best doet om nieuwe afspraken met Europa te maken, tikt de klok voor de Brexit ongenadig door. Komt Londen met Brussel niet tot een nieuw akkoord – en blijft het Lagerhuis tegen het eerdere akkoord stemmen – dan volgt op 29 maart een ‘harde Brexit’: een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder nadere afspraken.

Zo’n harde Brexit levert veel extra gedoe op voor burgers en bedrijven. Wil je goederen van het ene land naar het andere land brengen, dan komt daar plotseling een hoop extra papierwerk bij kijken.

Lees ook het artikel: No deal of Noorwegen?

Volgens een Brits onderzoek heeft daarom eenvijfde van de bedrijven al een deel van de activiteiten verplaatst naar het buitenland. Nog eens 12 procent van de ondervraagde bedrijven maakt plannen of is bezig om bedrijfsactiviteiten te verhuizen, zo schrijft de Britse krant The Independent.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het        onder 1.200 directeuren en werd gehouden tussen 17 en 19 januari.

De meeste bedrijven (69 procent) kiezen ervoor om een deel van de activiteiten naar Europa te verplaatsen.

Britse bedrijven wapenen zich tegen de Brexit

Ook de Britse publieke omroep BBC maakte donderdag bekend in een gesprek met The Times dat het overweegt om na de Brexit een kantoor te openen in Amsterdam of Brussel. Dat nieuwe kantoor met een handjevol medewerkers zou moeten garanderen dat de uitzendingen van de BBC in Europa te zien blijven. Nu is dat nog een vanzelfsprekendheid, maar na 29 maart niet meer.

Lees alles over de Brexit on ons dossier

Het Britse bedrijf Dyson, bekend van de stofzuigers zonder stofzuigerzakken, vertrekt eveneens uit het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor van het bedrijf wordt verplaatst naar Singapore, zo maakte het bedrijf vorige week bekend. Volgens oprichter James Dyson, zelf een voorstander van de Brexit, heeft die verplaatsing niet te maken met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het bedrijf zou met een hoofdkantoor in Singapore beter op de toekomst zijn voorbereid . Maar de timing van de beslissing is volgens critici opmerkelijk.

Ook Unilever bereidt zich voor, zo maakte het concern donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers bekend. Het voedingsmiddelenconcern gaat voorraden ijsje aanleggen in zowel Groot-Brittannië als Europa. Het concern is bang dan vanwege vertragingen aan de grens na 29 maart leveringen in gevaar zouden kunnen komen.

Bekijk de geschiedenis van de Brexit in onderstaande tijdlijn:

No deal?

Premier Theresa May probeert momenteel in Europa enkele wijzigingen door te voeren in de deal die zij eerder overeenkwam met de leiders van de Europese Unie. De reden daarvoor is het Brady-amendement waar het Britse parlement dinsdag voor stemde. In dat amendement wordt opgeroepen om een alternatief te verzinnen voor de backstop.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Om uit te leggen waarom de backstop hét hete hangijzer is van dit moment, moeten we even terug naar de afspraken zoals die er nu liggen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie maar nog niet goedgekeurd zijn door het Britse parlement.

Na de Brexit ontstaat er aan de overkant van het Kanaal in principe een harde grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa op het Ierse eiland. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk terwijl Ierland een EU-lidstaat blijft.

Die harde grens is echter ongewenst. Daar zijn het Verenigd Koninkrijk en Europa het over eens.

In het akkoord dat er nu ligt, is voorzien in een transitiefase tot 31 december 2020. In die periode blijft er vrij verkeer van goederen en personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Ook de onderhandelingen over de Ierse grens vinden in die transitieperiode plaats.

In het akkoord is nu een vangnet opgenomen (de backstop). Mocht er op 31 december 2020 nog geen handelsakkoord gesloten zij,n dan blijft de Ierse grens open. Dat zorgt ervoor dat de handelsbarrières beperkt blijven en het Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie blijft en dwingt Noord-Ierland ook om zich aan extra Europese regels te blijven houden.

Waarom die weerstand?

De backstop heeft geen einddatum. De Europese Unie heeft daarmee een sterke kaart in handen. Tot 31 december 2020 kan de EU dreigen met de backstop om betere voorwaarden te onderhandelen en als de backstop een feit is, moet een gezamenlijke commissie besluiten wanneer de backstop kan worden opgeheven . Veel parlementariërs voelen zich daardoor gegijzeld door de EU.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, herhaalde deze week opnieuw dat er niet valt te onderhandelen over de backstop. Hierdoor blijft de kans dat de Brexit zal uitlopen op een harde Brexit nog altijd groot.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.