Stelling van de dag

‘”Ondemocratische” Brexit-noodwet is noodzakelijk’

24 januari 2019

Het kabinet bereidt een zogenoemde noodwet voor om zich voor te bereiden op een No Deal-Brexit, een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder akkoord. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) wil dat ministers en staatssecretarissen tijdelijk de mogelijkheid krijgen om wetten aan te passen of in te trekken zonder tussenkomst van de Tweede en Eerste Kamer. Dit zou ‘tijdrovend’ zijn.

Een harde Brexit kan volgens Blok ‘ingrijpende consequenties hebben voor het personen- en goederenverkeer‘. Daarom wil hij via de noodwet mogelijkheden bieden om regelgeving voor Britten in Nederland en Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk te kunnen aanpassen of schrappen. Dat betreft onder meer de periode waarin mensen recht hebben op kinderbijslag of een arbeidsongeschiktheidsuitkering, en de geldigheidsduur van rijbewijzen.

Tweede Kamer: noodwet is ondemocratisch

Lees ook het stuk van onze correspondent in Londen over Brexit: No Deal of Noorwegen?

Veel partijen in de Tweede Kamer zijn het met Blok eens dat de noodwet nodig is, maar hebben kritiek op het ‘ondemocratische’ plan om ministers bevoegdheden te geven zonder dat ze daarvoor goedkeuring van het parlement hoeven te krijgen. Naast een groot deel van de oppositie vinden ook de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie dat de noodwet van de VVD-minister moet worden aangepast, zodat een ‘extra drempel’ wordt ingebouwd. Ook moet volgens ChristenUnie en SP worden vastgelegd dat de Grondwet ‘als een paal boven water staat’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Kabinet moet snel kunnen handelen maar parlement moet altijd genoeg grip en controle houden,’ twitterde D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die samen met Pieter Omtzigt (CDA) twee aanpassingsvoorstellen indiende. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de noodwet.

Wat vindt u? Is het terecht dat het kabinet meer haast wil maken om de schade na een eventuele ‘harde’ Brexit te beperken? Of is het inderdaad antidemocratisch om het parlement buiten spel te zetten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.