Premium Lock Aardschok na aardschok voor volkspartijen in Beieren

17 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
CDU-kopstukken Kramp-Karrenbauer, Merkel en Bouffier zien de bui hangen

Na de aframmeling door kiezers in Beieren, vrezen volkspartijen CDU/CSU en SPD dat ze volgende week in Hessen hetzelfde te wachten staat.

Na het debacle van München, waar conservatieven en ­sociaal-democraten bij de deelstaatverkiezingen flinke klappen kregen, heeft politiek Berlijn nauwelijks tijd om te herstellen. Integendeel, de noodklok wordt geluid omdat volgende week ook in Hessen, met bankmetropool Frankfurt, miljoenen kiezers naar de stembus gaan.

Het toeval wil dat zowel de Duitse Mannschaft als de Bondsregering binnen één week zwaar aan aanzien verloren. De voetballers van bondscoach Joachim Löw gingen op het WK en tegen Oranje hard onderuit. De christelijke CDU/CSU en de linkse coalitiepartner SPD zijn eveneens al langer in verval. De teleurstellende resultaten bij de landelijke verkiezingen van september 2017 waren een waarschuwing. Maar de uitslagen in Beieren zijn nog desastreuzer.

‘Concept van volkspartijen CDU, CSU, SPD passé, coalitie nietszeggend’

‘Het concept van de “volkspartijen” CDU, CSU en SPD is passé,’ zei oppositieleider Robert Habeck van milieupartij de Groenen, de grote winnaar in Beieren. De ­populaire politicus uit de winderige deelstaat Sleeswijk-Holstein, noemde de Grote Coalitie in Berlijn ‘nietszeggend’.

Dat gaat wat aan de werkelijkheid voorbij, gezien de intensiteit waarmee de leiders Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en Andrea Nahles (SPD) elkaar de ­afgelopen maanden de tent uit vochten. Vanwege de electorale verliezen is het drietal nu even deemoedig, en begraven zij voorlopig de strijdbijl. Maar niemand in de Bondsrepubliek twijfelt ­eraan dat de twistgrage Seehofer kanselier Merkel binnenkort weer pootje wil lichten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw