Amerika

Zeker duizend kinderen misbruikt door priesters Pennsylvania

15 augustus 2018

Amerika is geschokt door een rapport over grootschalig kindermisbruik door katholieke priesters in de staat Pennsylvania. Volgens opsporingsautoriteiten gaat het om meer dan duizend slachtoffers, van wie velen zich waarschijnlijk nog niet hebben gemeld. Kerkleiders en het Vaticaan waren op de hoogte van het seksueel misbruik, maar hebben het tientallen jaren stilgehouden.

‘Priesters verkrachtten kleine jongens en meisjes, en de mannen van God die verantwoordelijk waren voor deze priesters, deden niet alleen niets, ze probeerden alles te verstoppen. Decennialang. Bisschoppen, kardinalen en anderen werden beschermd,’ schrijft procureur-generaal Josh Shapiro van de staat Pennsylvania. Zijn grand jury deed twee jaar onderzoek in zes bisdommen. Het onderzoek bestreek een periode van 70 jaar.

In een rapport van ruim 900 pagina’s, op basis van een half miljoen documenten die de katholieke kerk jarenlang verborgen hield, concludeert Shapiro dat ruim driehonderd priesters uit zes van de acht bisdommen in Pennsylvania meer dan duizend kinderen hebben misbruikt. Het misbruik varieerde van betasten en gedwongen masturbatie tot diverse vormen van anale, orale en vaginale verkrachting.

Schokkende details over misbruik priesters en doofpotten

Het document staat vol passages  over priesters die kinderen seksueel misbruikten en vervolgens werden beschermd door bisschoppen. De introductie vermeldt dat een priester in een niet bij naam genoemd bisdom een meisje verkrachtte. Ze werd zwanger, waarna hij een abortus voor haar regelde. Een bisschop stuurde vervolgens een brief met de tekst: ‘Dit is een moeilijke tijd in je leven, en ik realiseer me hoe overstuur je bent. Ik deel je rouw.’ De brief was niet gericht aan het verkrachte meisje, maar aan de priester.

Een andere schokkende passage betreft een priester uit Pittsburgh, die kettingen met een gouden kruis uitdeelde aan zijn ‘favoriete jongens’. Volgens de grand jury dienden de kettingen nog een ander doel dan het vleien van de slachtoffers: ‘Ze vormden een signaal voor andere roofdieren dat die kinderen ongevoelig waren geworden voor seksueel misbruik, en dus ideale doelwitten waren voor verder misbruik.’

Onderzoekers: Vooral jongens misbruikt, meeste zaken verjaard

Meer over kindermisbruik

Welke hulporganisaties gingen in de fout met seksueel wangedrag? Lees dit overzicht

Opvallend is ook dat de meeste misbruikte kinderen jongens waren. ‘Sommigen waren tieners, velen hadden de puberteit nog niet bereikt,’ aldus het rapport. De meeste misbruikgevallen speelden zich af in de jaren tachtig, sommige al eerder. ‘Als gevolg van de doofpot is bijna elk geval van misbruik te oud om nog te worden vervolgd,’ aldus de onderzoekers, die niet uitsluiten dat er in de staat meer ‘roofdieren’ zijn. De onderzoekers schrijven niet tevreden te zijn met de weinige aanklachten die ze wel kunnen indienen. ‘We zijn ziek van alle misdaden die onbestraft en zonder compensatie zullen blijven.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De vereniging US Catholic Bishops plaatste dinsdagavond een verklaring op Twitter: ‘Als verbond van bisschoppen spijt en beschaamt het ons dat deze zonden en overtredingen door katholieke priesters en katholieke bisschoppen zijn begaan,’ aldus kardinaal Daniel DiNardo en bisschop Timothy Doherty.

Activistengroep Survivors Network of Those Abused by Priests (Netwerk van overlevers van misbruik door priesters) verwelkomt het rapport. ‘Maar kennis van misdaden uit het verleden is alleen iets waard als die wordt omgezet in actie die seksueel misbruik en doofpotten in de toekomst kan voorkomen.’

Lees ook: Hoe politieke correctheid in Engeland leidde tot grootschalig kindermisbruik

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.