Verenigd Koninkrijk

‘Ergste kindermisbruik ooit’: gevolg van politieke correctheid?

12 maart 2018Leestijd: 3 minuten

Britse media spreken van het ergste kindermisbruikschandaal aller tijden: de krant The Mirror onthulde zondag dat in de Engelse stad Telford jonge meisjes tientallen jaren ernstig zijn misbruikt door bendes Pakistaanse mannen. Net als bij eerdere schandalen wordt vermoed dat ze hun gang konden gaan omdat autoriteiten niet ‘racistisch’ wilden zijn.

De onthullingen van The Mirror  zijn schokkend: volgens de krant zijn meisjes vanaf 11 jaar bij hun gezinnen weggehaald, gedrogeerd, verkracht en mishandeld. Drie slachtoffers zijn zelfs vermoord, en twee van de meisjes zouden zijn gestorven als gevolg van ‘tragedies die verband hebben met het schandaal’. In 2013 bracht de regionale krant The Shropshire Star al seksueel misbruik van schoolmeisjes in Telford door zeven Pakistanen aan het licht. Destijds werden vier meisjes het slachtoffer van verkrachting, kinderprostitutie en mensensmokkel.

Lees de column van Arend Jan Boekestijn: Stop met politieke correctheid om Europese openheid te redden

Meisjes gedwongen tot abortus en gedrogeerd met harddrugs

Maar nu blijkt dat het misbruik veel grootschaliger en ernstiger is: het zou al sinds 1980 aan de gang zijn, en gaat volgens diverse slachtoffers nog steeds door. De krant sprak twaalf slachtoffers, die meer dan zeventig misbruikers hebben aangewezen. ‘Nacht na nacht ben ik gedwongen om seks te hebben met meerdere mannen in smerige afhaalrestaurants en vieze huizen,’ zegt een 14-jarig meisje. Een ander meisje raakte twee keer zwanger en is naar eigen zeggen in beide gevallen gedwongen tot het plegen van abortus. Vele anderen werden gedrogeerd, onder meer met heroïne en crack.

Op basis van gesprekken met slachtoffers en onderzoekers – onder wie Liz Kelly, die aan de London Metropolitan University onderzoek doet naar vrouwenmisbruik – schat The Mirror het aantal misbruikte meisjes op honderden, tot wel duizend.

Ook in Rotherham grootschalig misbruik door bendes Pakistanen

Als daders noemt The Mirror bendes ‘Asian men‘ (Aziatische mannen), een term die in het Verenigd Koninkrijk vooral wordt gebruikt om immigranten aan te duiden uit de voormalige Britse koloniën India en Pakistan. Bij een vergelijkbaar langdurig misbruikschandaal in de stad Rotherham was het leeuwendeel van de daders ook al Pakistaans.

Zeven jaar geleden onthulde The Times dat in Rotherham tussen 1997 en 2013 naar schatting 1.400 meisjes, variërend van 11 tot 16 jaar oud, ten prooi zijn gevallen aan pedofielen van voornamelijk Pakistaanse afkomst. De afgelopen jaren zijn 19 mannen en twee vrouwen veroordeeld voor onder meer verkrachting, gedwongen prostitutie en pedofilie. De straffen varieerden van enkele jaren tot 35 jaar cel. Sociaal werkers, politieagenten en hulpverleners waren al jaren op de hoogte van de gebeurtenissen, maar durfden vaak de Pakistaanse afkomst van de daders niet te benoemen, omdat ze bang waren voor ‘racist’ te worden uitgemaakt.

Ook in het stadje Rochdale, vlak bij Manchester, vielen meisjes ten prooi aan kinderlokkers. In 2012 werden tien mannen – negen Pakistanen en een Afghaan – veroordeeld voor verkrachting, mensensmokkel en seks met kinderen. Ze kregen celstraffen van vier tot 19 jaar. Twee van hen hadden een dubbel paspoort en werden vorig jaar uitgezet naar Pakistan. In 2015 maakte de politie excuses voor het niet tijdig onderzoeken van de zaak, wederom uit angst om beticht te worden van ‘vooroordelen’.

‘Autoriteiten lieten na onderzoek te doen uit angst voor racisme’

Naar aanleiding van eerdere gevallen van kindermisbruik in Telford riep parlementslid Lucy Allan in 2016 al op tot een openbaar onderzoek, maar de politie en raadsleden in Telford achtten dat destijds niet noodzakelijk. The Mirror beweert dat de autoriteiten hebben nagelaten onderzoek te doen naar verdachten ‘uit angst voor racisme’.

Sheila Taylor, die was betrokken bij het onderzoek naar het misbruikschandaal in Rotherham, lijkt dat te bevestigen. ‘We zijn goed in het identificeren van blanke meisjes, maar zijn minder in staat om jonge mannen uit etnische minderheden, van “reizende” gemeenschappen, met leerachterstanden of andere beperkingen in de gaten te houden.’

De politie is een onderzoek begonnen naar wat in Britse media het grootste kindermisbruikschandaal aller tijden wordt genoemd. De Telfordse gemeenteraad benadrukt dat de politie alles uit de kast zal halen om de onderste steen boven te krijgen. Parlementslid Allan eist opnieuw een openbaar onderzoek. Ze noemt de bevindingen van The Mirror  ‘serieus en schokkend’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.