Vaticaan

Paus in verlegenheid door misbruikschandaal kardinaal

29 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Problemen voor het imago van het Vaticaan: de Australische kardinaal George Pell wordt officieel verdacht van seksueel misbruik. Hij geldt als de officieuze nummer drie in de kerkstaat en als financieel-economische rechterhand van paus Franciscus.

De Australische politie meldt donderdag dat George Pell wordt vervolgd en dat er verscheidene aanklachten tegen hem lopen. De prominente kardinaal staat op 18 juli voor de rechter. De in rang hoogste katholieke geestelijke van Australië is in het Vaticaan de belangrijkste financieel-economisch raadgever van de paus.

Betast in het zwembad

Vorig jaar juli vertelden twee mannen dat ze als jonge jongens in de jaren zeventig onzedelijk zijn benaderd en betast door Pell tijdens het spelen in een zwembad. Ook in de decennia daarna zou Pell zich schuldig hebben gemaakt aan vergelijkbare vergrijpen. Die varieerden van naakt verschijnen in de kleedkamer van de jongens van de Torquay Surf Life Saving Club tot seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen van de Saint Patrick’s-kathedraal.

In oktober vorig jaar onthulden Australische media dat agenten de inmiddels 76-jarige Pell, met diens instemming, hadden opgezocht en verhoord in verband met aantijgingen van seksueel misbruik die de ronde deden. Dat gebeurde in Rome, waar de voormalige aartsbisschop van Melbourne sinds 2014 woont. Pell heeft de beschuldigingen altijd ontkend. In een persverklaring laat Pell via zijn woordvoerder weten dat hij zo snel mogelijk naar Australië gaat om zijn naam te zuiveren. ‘Hij zegt dat hij uitkijkt naar de dag dat hij voor de rechtbank de beschuldigingen met klem kan ontkennen.’

Voor het Vaticaan komt het uitdijende schandaal als een zeer onaangename verrassing. Paus Franciscus kondigde in 2014 juist een offensief aan tegen het seksuele misbruik in zijn kerk. Hij voerde naar eigen zeggen een zerotolerancebeleid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.