Canada zoekt hulp in ruzie met Saudi-Arabië

08 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Justin Trudeau - Foto: AFP

De Canadese regering schakelt de hulp van bondgenoten in om de diplomatieke ruzie met Saudi-Arabië te sussen. Op hulp van Amerika hoeft het land niet te rekenen.

Volgens persbureau Reuters heeft Canada contact gezocht met de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Amerika, dat onder president Donald Trump de banden met Saudi-Arabië heeft aangehaald, wil zich er niet mee bemoeien.

Canadese solidariteit met opgepakte activist

Het begon vorige week donderdag, toen de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland haar solidariteit uitsprak met de Saudische mensenrechtenactivist Samar Badawi. Zij werd vorige week maandag gearresteerd en heeft tevens een Canadees paspoort. Badawi is de zus van de eerder gevangengenomen activist, blogger en schrijver Raif Badawi. Raif werd in 2012 gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend zweepslagen, omdat hij zich in zijn blogs kritisch had uitgelaten over de islam.

Minister Freeland schreef donderdag op Twitter dat ze verontrust is over de arrestatie van Badawi, en dat ‘Canada zich altijd zal blijven inzetten voor de vrijlating van zowel Raif als Samar’. De Canadese ambassade in de Saudische hoofdstad Riaad eiste kort daarop de ‘onmiddellijke vrijlating’ van zowel Badawi als ‘alle andere vreedzame mensenrechtenactivisten’.

Saudi-Arabië verbreekt banden

Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten geen boodschap te hebben aan de ‘flagrante inmenging’ van Canada. De kwestie escaleerde snel. De Saudische regering riep de ambassadeur in Ottawa terug, en zette de Canadese ambassadeur Dennis Horak het land uit. Ook heeft Saudi-Arabië prompt alle handel met Canada stilgelegd. Maandagavond schrapte de luchtvaartmaatschappij Saudi Airlines alle vluchten naar Toronto, de grootste stad van Canada.

Ook heeft de Saudische regering de beurs van zo’n zestienduizend Saudische studenten in Canada geschrapt en hen opgeroepen ‘ergens anders’ te gaan studeren. De studenten krijgen van de regering vier weken om Canada te verlaten.

De Amerikaanse regering, die de banden met Riaad heeft aangehaald, wil haar vingers er niet aan branden. ‘Beide partijen moeten een diplomatieke oplossing vinden. Dat kunnen wij niet, dat moeten ze zelf doen,’ aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De regering van de Canadese premier Justin Trudeau – die prat gaat op mensenrechten – zou nu contact willen zoeken met de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië om te bemiddelen. De Britse regering benadrukte dinsdag al dat beide partijen terughoudendheid moeten betrachten.