Canada

Koning van de politieke correctheid: de capriolen van Trudeau

19 april 2018Leestijd: 5 minuten

Canada mag dan een bescheiden rol spelen op het wereldtoneel, premier Justin Trudeau is een van de meest besproken politiek leiders van dit moment. Woensdag was hij te gast bij de Londense burgemeester Sadiq Khan, die Trudeau prees als een ‘leidend feminist’. De Canadese premier oogst met zijn uitgesproken progressieve opvattingen zowel bewondering als ergernis. Geregeld gingen zijn capriolen de wereld over.

Toen Justin Trudeau – zoon van tweevoudig Canadees premier Pierre Trudeau (1968-1979 en 1980-1984) – in 2015 aantrad namens de Liberale Partij, baarde hij direct opzien met de samenstelling van zijn kabinet. Dat is gelijkelijk verdeeld over de seksen. De regering bestaat uit vijftien mannen en vijftien vrouwen, van uiteenlopende leeftijden en etnische achtergronden. Het is een van Trudeaus stokpaardjes: ‘Het is belangrijk om een kabinet te hebben dat eruitziet als Canada.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Diversiteit is onze kracht’: ruimhartige opvang asielzoekers

Die uitspraak is typerend voor de visie en het beleid van Trudeau. Hij laat op (politieke) bijeenkomsten geen mogelijkheid onbenut om zijn steun uit te spreken voor ‘sociale gerechtigheid’ en diversiteit, een begrip dat hij beschouwt als ‘onze kracht’. Het is dan ook geen verrassing dat Trudeau voorstander is van een ruimhartig immigratiebeleid: nadat de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar een inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen had afgekondigd, benadrukte de Canadese premier direct dat zijn land wel asielzoekers blijft opnemen. Enkele maanden daarvoor schoten de tranen hem in de ogen bij een ontmoeting met Syrische asielzoekers in Toronto.

In februari, toen hem op een bijeenkomst met Canadese jongeren werd gevraagd naar zijn standpunt over de komst van IS-strijders, antwoordde Trudeau dat Canada als land succesvol is geworden door zijn open houding ten opzichte van immigranten. Hij refereerde aan de komst van Vietnamese bootvluchtelingen en mensen die vluchtten voor de Tweede Wereldoorlog. Dit tot afgrijzen van de Conservatieve Partij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trudeau paste volkslied aan en liet optie ‘x’ vastleggen in paspoorten

Ook wat betreft de rechten van vrouwen en de ‘LHBTI-gemeenschap’ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) loopt Trudeau voorop. Zo kwam er op zijn voorspraak een derde geslachtsoptie bij in Canadese paspoorten: een ‘x’, voor wie zich niet uitgesproken man of vrouw voelt of geen sekse wil laten registreren. Tevens liet hij het Canadese volkslied veranderen om ‘inclusiever’ te zijn. De regel True patriot love in all thy sons command  (‘in ware vaderlandsliefde gehoorzamen al uw zonen’) werd True patriot love in all of us command (‘in ware vaderlandsliefde gehoorzamen wij allen’).

In november bood Trudeau in een uitgebreide verklaring zijn excuses aan zogenoemde LHBTI-parlementariërs aan, omdat die in het verleden zijn ‘onderdrukt en afgewezen’. Tijdens die toespraak pinkte hij opzichtig met zijn zakdoek een traantje weg, waarna hij een staande ovatie kreeg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Niet mankind, maar peoplekind, want ‘inclusiever’

Een van zijn meest besproken uitlatingen deed Trudeau eveneens op de eerdergenoemde bijeenkomst met jongeren. Hij onderbrak een vragensteller uit het publiek: een jonge vrouw gebruikte het woord mankind (‘mensheid’), en daar was de premier niet van gediend. ‘We spreken liever van peoplekind,’ zei hij, omdat die term ‘inclusiever’ is. Het publiek joelde en applaudisseerde, maar in de media waren de reacties minder enthousiast. Nadat onder anderen de populaire Canadese hoogleraar psychologie Jordan Peterson hem op Fox News door het slijk had gehaald, zei Trudeau dat hij slechts een ‘stomme grap’ maakte.

De recentste controverse rond Trudeau betreft zijn staatsbezoek aan India, een kleine twee maanden geleden. De Canadese premier had het duidelijk naar zijn zin in het Zuid-Aziatische land, en werd veelvuldig dansend vastgelegd. Ook deed hij mee aan diverse traditionele rituelen, waarvoor hij, zijn vrouw Sophie en hun drie kinderen bij een tempelbezoek zelfs Sikh-kleding droegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gênant, vonden velen op sociale media. Sommigen beschuldigden hem van culturele toe-eigening, een term die in politiek correcte kringen wordt gebruikt als iemand elementen van een vermeend ‘onderdrukte’ cultuur overneemt.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel Trudeau vooral onder progressieve jongeren populair is, lijkt zijn populariteit tanende. Volgens het gezaghebbende peilingbureau Ipsos wint de Conservatieve Partij ruimschoots als er nu verkiezingen zouden zijn. Volgens 56 procent van de Canadezen heeft Trudeau tijdens zijn eerste drie jaar teleurgesteld. Zijn approval rating (het percentage kiezers dat de premier steunt) is gedaald naar 44 procent. Alleen bij overwegend linkse millennials, grofweg de generatie geboren tussen 1982 en 1998, is de Liberale Partij nog de grootste, aldus Ipsos. Gelukkig voor de Canadese premier zijn de verkiezingen pas over anderhalf jaar, in oktober 2019.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.