Om deze reden stapt Brexit-minister David Davis op

09 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Brexit-minister David Davis - EPA

De Britse minister van Brexit-zaken David Davis en zijn onderminister Steve Baker hebben hun ontslag ingediend bij premier Theresa May. Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en grote meningsverschillen binnen het kabinet over de Brexit-strategie.

Binnen de Britse Conservatieven is een hevige richtingenstrijd gaande over de te volgen strategie. Een vleugel van de partij aangevoerd door de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie zonder akkoorden, terwijl May voor een zachtere variant opteert.

Financieel toezichthouder Gerben Everts: Na Brexit kiezen grote bedrijven massaal voor Nederland

Vrijdag kwam het kabinet tot overeenstemming om een zachtere Brexit-strategie te gaan volgen en leken de rijen gesloten. In zijn ontslagbrief aan May schrijft Davis dat het vrijdag bereikte akkoord in het kabinet ‘mijn positie als Brexit-onderhandelaar ondermijnt’. Ook is hij bang dat ‘niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de Brexit zal verlopen’. Davis zegt te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de Europese Unie ‘zwak’ zal zijn.

Waarschuwing voor Johnson

May heeft in een reactie op het vertrek van Davis gezegd dat ze het ‘spijtig’ vindt dat Davis vertrekt. Ze is het niet eens met de argumenten die hij aanvoert. ‘We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU,’ aldus May.

Volgens de premier is het kabinetsakkoord van afgelopen vrijdag ‘consistent met de uitkomst van de wil van de Britse kiezer en in overeenstemming met het partijstandpunt over de Brexit van de Conservatieven’. May had in de krant The Times na dat akkoord nog een waarschuwing voor haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, met wie ze geregeld van mening verschilt over de strategie: ‘Als hij probeert het Britse standpunt te ondermijnen, wordt hij ontslagen.’

Financieel toezichthouder Gerben Everts: Na Brexit kiezen grote bedrijven massaal voor Nederland