Brexit Premium Corner

AFM-bestuurder: ‘Grote bedrijven kiezen massaal voor Nederland’

05 juli 2018

Door de Brexit willen veel financiële instellingen naar Amsterdam komen, zegt toezichthouder Gerben Everts (47). Amsterdam wordt volgens hem dé stad voor aandelenhandel.

Financieel toezichthouders hebben een saai imago: toezicht houden op accountants, wie wil dat nou? Maar Gerben Everts, bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), combineert een degelijke uitstraling met een opmerkelijk soepele en joviale omgang. Hij is als een kind zo blij als hij actrice Carice van Houten spot in de tot restaurant omgebouwde oude tramremise: ‘Dat gebeurt me niet vaak.’

Wie is Gerben Everts?

Studeerde rechten en economie in Groningen. Begon zijn carrière als accountant en werkte daarna op het ministerie van Financiën en voor de Europese Commissie. Van 2007 tot 2011 werkte hij bij pensioenuitvoerder APG. Sinds 2012 is hij bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten. In zijn vrije tijd loopt hij marathons.

De laatste twee jaar waren voor Everts erg druk. De Britten stemden op 23 juni 2016 in een referendum voor vertrek uit de Europese Unie (EU). In de Londense City, het financiële hart van Europa, kwam de stemming hard aan. Banken en andere financiële instellingen hebben een vergunning, of ‘paspoort’, nodig om in EU-lidstaten actief te mogen zijn. Hebben ze een paspoort van een EU-land, dan mogen ze ook in de overige lidstaten handelen. Als de Britten de Europese Unie verlaten, verliezen Londense ­financiële partijen hun Europese paspoort: weg is dan de toegang tot de EU.

Het zekere voor het onzekere

Veel financiële bedrijven nemen het zekere voor het onzekere en verhuizen naar een andere EU-lidstaat. ‘We hebben met honderdvijftig financiële partijen koffie gedronken,’ zegt Everts. ‘Dat is veel werk en het is nog onduidelijk hoeveel partijen in Nederland een vergunning aanvragen.’

Een paar dingen zijn volgens Everts wel duidelijk. De grote vermogensbeheerders en zakenbanken, zoals Goldman Sachs en JP Morgan, laten Amsterdam vooralsnog aan zich voorbijgaan en lijken voor hun Europese hoofdkantoor te kiezen voor een groot EU-land. Nederland zou in geval van nood nooit groot en rijk genoeg zijn om zo’n grote financiële instelling te kunnen redden. ­Zakenbanken zoeken een gedegen ‘lender of last resort’, zegt Everts, dus zitten ze bij voorkeur in een land dat in geval van crisis financieel kan bijspringen en dicht bij de Europese Centrale Bank.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.