Gaza

Palestijnse brandbommen verbranden oogst, Israëliërs naar Strafhof

28 mei 2018Leestijd: 5 minuten

Nadat de Palestijnse Autoriteit vorige week naar het Internationaal Strafhof in Den Haag stapte om Israël te veroordelen voor oorlogsmisdaden, zijn Israëlische boeren nabij de grens met Gaza van plan hetzelfde te doen. Ze willen terreurorganisatie Hamas aanklagen voor het gebruik van vliegers met brandbommen, die honderden branden in landbouwgrond hebben veroorzaakt.

Samen met non-gouvernementele organisatie (ngo) Shurat HaDin zijn boeren uit het zuiden van Israël, nabij de grens met Gaza, bezig met het opstellen van aanklacht tegen Hamas-leiders Yahya Sinwar en Ismail Haniyeh. Die willen ze indienen bij het Internationaal Strafhof (ICC), meldt de krant The Times of Israel.

Oogsten Israëlische boeren verbrand door vliegers met brandbommen

Rond de gewelddadige demonstraties die de afgelopen weken plaatshadden bij het grenshek tussen Israël en de Gazastrook, stuurden Palestijnse demonstranten vliegers met molotov-cocktails de grens over. Nadat die neerkwamen in graanvelden en bossen, ontstonden uitslaande branden.

Lees ook het commentaar van hoofredacteur Arendo Joustra:

Sympathie vaak voor de Palestijnen in propaganda-oorlog

Boeren uit nabijgelegen kibboetsen als Alumim en Nir Am zagen hun oogsten verbranden, en worden daarvoor financieel gecompenseerd door het Israëlische ministerie van Landbouw. Volgens de Israëlische website Ynet is bij laatstgenoemde kibboets al 1.000 dunam (een in het Midden-Oosten gehanteerde vlaktemaat, die gelijkstaat aan 1.000 vierkante meter) in vlammen opgegaan.

Volgens boeren en lokale politici schenden de Palestijnen het Statuut van Rome – waarin ook oorlogsmisdaden worden omschreven – door doelbewust oogsten te vernietigen. Ook het inzetten van menselijke schilden, in het bijzonder kinderen, een tactiek die Hamas volgens Israël steevast hanteert bij conflicten, is een schending van het oorlogsrecht.

Palestijnen beschuldigen Israël ook van oorlogsmisdaden in Gaza

De Palestijnen beschuldigen Israël er eveneens van het oorlogsrecht te hebben geschonden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Riyad Malki van de Palestijnse Autoriteit schiet het Israëlische leger (IDF) op ongewapende, vreedzaam demonstrerende burgers, onder wie kinderen en journalisten. IDF bestrijdt dat en beweert alleen te hebben geschoten op demonstranten die met explosieven of knipmessen probeerden het grenshek te vernielen of met vuurwapens, stenen en brandbommen soldaten aanvielen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afshin Ellian: Hamas, houd op met krankzinnig martelarengedoe

Het Israëlische leger verwijst naar beelden van een Palestijns televisie-interview, waarin een hoge official van Hamas vertelt dat vijftig van de ruim zestig ‘martelaren’ die op 14 mei vielen, waren aangesloten bij Hamas. Dat toont volgens IDF aan dat zijn soldaten doelbewust hebben geschoten op terroristen, en niet lukraak op demonstranten.

Ook grensovergang voor goederen vernield door brandbommen

De brandbommen vanuit Gaza vormen niet alleen een probleem voor Israëlische boeren, maar ook voor de inwoners van Gaza. Zo stichtten Palestijnse demonstranten twee weken geleden voor de derde keer in tien dagen tijd brand bij de grensovergang Kerem Shalom. Dat is een van de drie locaties waar de door Israël en Egypte grotendeels afgesloten Gazastrook bereikbaar is voor de invoer van (humanitaire) goederen.

Volgens de Arabische nieuwswebsite Al Monitor leidt het vandalisme bij Kerem Shalom tot boosheid bij Fatah, de politieke partij die de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever bestuurt. Fatah, dat al langer met Hamas overhoop ligt, noemt het in brand steken van de grensovergang een ‘onvergeeflijke misdaad’ door Hamas tegen zijn eigen burgers.

In 2012 en 2015 doneerden de ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Uri Rosenthal (VVD) en Bert Koenders (PvdA) twee containerscanners voor bij de grensovergang. Daardoor konden in- en uitgevoerde goederen sneller en effectiever aan veiligheidscontroles worden onderworpen, wat de handel tussen Israël en Gaza moest verbeteren.

Kamervragen aan Blok over grensovergang en ‘daden van agressie’

Na de eerste vernielingen van de grensovergang Kerem Shalom stelden Tweede Kamerleden Bente Becker (VVD), Han ten Broeke (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD). Ze wilden van de minister weten of de door Nederland gedoneerde scanners ook zijn vernield of afgebrand door de aanval. Ook vroeg het vijftal Kamerleden of Blok de wekelijkse demonstraties wilde kwalificeren als ‘daden van agressie’ van Palestijnse zijde. Blok heeft die vragen nog niet beantwoord.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vorige week, toen Blok de Palestijnse minister Malki in Den Haag ontving, riep de VVD-minister op tot het bewaren van de ‘kalmte’. Alle partijen moeten volgens Blok ‘blijven werken aan een structurele oplossing,’ schreef hij op Twitter.

Plan ChristenUnie en D66 voor Gaza is ‘lichtpuntje in donkere tijden’

Een mogelijk structurele oplossing is volgens Kamerleden Voordewind en Sjoerd Sjoerdsma (D66) het openen van een ‘corridor’ tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De twee presenteerden vorige maand een plan voor zo’n doorgang tussen de twee Palestijnse gebieden ‘als poging om de geweldsspiraal tussen Gaza/Israël te doorbreken’. Sjoerdsma zei vorige week op Twitter dat Malki enthousiast was over het plan van beide coalitiepartijen. Dat noemt hij een ‘lichtpuntje in donkere tijden’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.