Hamas

Israël: ‘Demonstranten in Gaza teruggefloten door Egypte’

16 mei 2018

De Egyptische regering heeft volhardende Palestijnse demonstranten in de Gazastrook teruggefloten. Dat zegt de Israëlische regering, die stelt dat de protesten de afgelopen twee dagen in intensiteit zijn afgezwakt. Hamas ontkent dat de Egyptische regering druk uitoefent op de demonstranten.

Dat meldt persbureau Reuters. De Palestijnse politieke beweging Hamas houdt vol dat het de demonstraties tegen Israël wil voortzetten, maar volgens Reuters is de hoeveelheid demonstranten de afgelopen twee dagen teruggelopen. Bij die demonstraties vielen aan Palestijnse kant tientallen doden. Maandag alleen al, toen de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem werd verplaatst, vielen er zestig doden bij de protesten.

Volgens de Israëlische minister van Inlichtingen, Atoomenergie en Vervoer Yisrael Katz heeft zijn Egyptische ambtsgenoot informatie dat Hamas de protesten financiert en mensen willens en wetens naar het grensgebied stuurt om ‘als levende munitie te dienen. Vrouwen en kinderen in plaats van schilden en raketten’.

Haley: ‘Hamas staat te juichen’

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidde op Twitter beelden van een Facebookbericht dat maandagochtend zou zijn verspreid door Hamas. Daarin staan in het Arabisch oproepen aan Palestijnen om messen en vuurwapens mee te nemen, plus instructies voor de infiltratie van Israëlische dorpen aan de grens en de ontvoering van burgers. Het is onduidelijk of het Facebookbericht, dat inmiddels is verwijderd, inderdaad door Hamas is verspreid.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley is er zeker van dat de schuld van het bloedbad bij Hamas ligt. ‘Laten we niet vergeten dat terreurorganisatie Hamas al jaren geweld veroorzaakt, lang voordat Amerika besloot de ambassade te verhuizen,’ aldus een gepikeerde Haley dinsdag. ‘Dat is wat de Gazanen in gevaar brengt. Vergis je niet: Hamas staat te juichen over de resultaten van maandag.’

Ze wees op de tactiek van een aantal Palestijnse demonstranten, die gebruikmaakten van molotovcocktails die aan vliegers waren bevestigd. Ook beschuldigde ze Hamas ervan de Palestijnse bevolking te misleiden met audioboodschappen die via luidsprekers zijn uitgezonden, waarin onterecht werd beweerd dat de Israëlische troepen zich terugtrokken. ‘Zouden jullie dit geweld aan jullie eigen grenzen tolereren?’ vroeg Haley de overige aanwezigen in de Veiligheidsraad.

EU roept op tot terughoudendheid

De Europese Unie (EU) riep eerder deze week op tot terughoudendheid aan beide kanten. ‘Israël moet het recht op vreedzaam demonstreren en het principe van proportionaliteit respecteren,’ aldus EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini. Hamas en de leiders van de demonstraties moeten volgens haar ‘garanderen’ dat ze ‘strikt geweldloos blijven’ en de betogingen niet ‘misbruiken voor andere doeleinden’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.