Onenigheid tussen Nederland en Israël over scanners

08 december 2013Leestijd: 1 minuut

Een deel van het programma van premier Mark Rutte (VVD) in Israël is zondag opgeschort. Het gaat om de feestelijke ingebruikneming van twee containerscanners die de Palestijnse handel moet bevorderen.

De scanners zijn door Nederland betaald en Rutte hoopte dan ook een scanner bij de grens met Gaza tijdens zijn bezoek aan Israël te openen, maar de Israëlische regering gaf nul op het rekest.

Grens

Het kabinet vindt het besluit van Israël ‘vervelend’ en Rutte zal de kwestie later op de dag bespreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv. Hij hoopt dat de scanners alsnog in gebruik zullen worden genomen.

De containerscanners zijn geïnstalleerd in Kerem Shalom bij de grens met Gaza en bij Allenby Bridge bij Jordanië. Het is de bedoeling dat door de scanners Palestijnen sneller en meer producten kunnen exporteren.

Veiligheid

Ook voor Israël hebben de scanners voordelen. De apparaten verhogen de veiligheid omdat het veel beter zichtbaar is wat in de containers wordt vervoerd. Hoewel de apparaten eigendom zijn van de Palestijnen, worden ze bediend door de Israëlische douane.

Premier Rutte en de ministers Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel) zijn bezig met een driedaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.