Israël

Uitzetting Afrikanen ‘in de wacht’: westerse landen weten van niets

02 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil illegale Afrikaanse immigranten uitzetten naar Afrika. Maandag leek het erop dat de Verenigde Naties en Israël een akkoord over hun lot hadden gesloten: westerse landen zouden de Afrikanen opnemen. Maar die landen blijken van niets te weten. Nu zet Israël de afspraak in de wacht.

Israël meldde maandag dat het uitzettingsplan van de baan is, na onderhandelingen met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. De UNHCR zou Israël hebben toegezegd dat de immigranten door westerse landen kunnen worden opgenomen. Volgens Netanyahu zou het gaan om Canada, Duitsland en Italië, maar de regeringen van die landen ontkennen een dergelijk akkoord.

Duitsland en Italië: niet op de hoogte van akkoord tussen Israël en VN

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder op maandag al weten dat het niet op de hoogte was van het voornemen de immigranten over te brengen naar Duitsland. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op zijn beurt dat ‘er geen overeenkomst met Italië is in de context van de bilaterale overeenkomst tussen Israël en de UNHCR’.

De hoge VN-commissaris voor de vluchtelingen bevestigde het akkoord eerder op maandag, al noemde hij geen landen die de migranten zouden opnemen. Maandagavond liet Netanyahu op Facebook weten dat hij de afspraak voorlopig ‘bevriest’. Samen met de minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri gaat hij dinsdag eerst praten met Afrikanen in het zuiden van Tel Aviv, waar veel immigranten wonen. Zij protesteerden de afgelopen maanden fel tegen hun voorgenomen uitzetting, die op zondag 1 april zou beginnen.

Regering stuurde uitzettingsbrief aan mannelijke migranten

Het gaat om meer dan zestienduizend illegalen. Immigranten die een asielaanvraag hebben lopen, mogen tenminste de komende vijf jaar in Israël verblijven, aldus een persverklaring van Netanyahu. Er zijn zo’n 37.000 Afrikaanse migranten in Israël. De meesten komen uit Sudan en Eritrea.

In februari stuurde de regering twintigduizend mannelijke Afrikanen een brief waarin stond dat ze twee maanden hadden om het land te verlaten, en anders konden rekenen op een gevangenisstraf. De regering kwam met een migratieplan op de proppen, vergelijkbaar met dat van een land als Australië, waarin migranten 3.500 dollar (ruim 2.800 euro) en een vliegticket kregen aangeboden naar een ‘veilig land’. Volgens Israëlische media zou het gaan om Rwanda en Uganda.

Maar migratieactivisten beweren dat de migranten ook daar gevaar lopen, en brachten het plan voor het Israëlische hooggerechtshof. Twee weken geleden stak het hof een stokje voor het omstreden migratieplan.

Aanvankelijk plan: ‘migranten gaan naar westerse landen’

Eerder op maandag had de Israëlische regering laten weten dat het tot een afspraak was gekomen met de UNHCR: ‘Tenminste 16.250 migranten zullen naar westerse landen vertrekken,’ luidde de verklaring, al werden geen landen genoemd. De UNHCR bevestigde het akkoord tegenover persbureau Reuters maar gaf ook geen details.

De VN-vluchtelingenorganisatie drong er eerder bij Israël op aan immigranten op te nemen, omdat die anders via de dodelijke Middellandse-Zeeroute zouden uitwijken naar Europa. Net als Hongarije, bouwde ook Israël de afgelopen jaren aan een grenshek. Dat staat op de grens met Egypte. In tegenstelling tot het Hongaarse hek is dat van Israël minder succesvol: sinds de bouw van het hek wisten zo’n 64.000 Afrikaanse immigranten het land binnen te komen, al is een deel daarvan alweer weg.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.