Trump verbijstert met toezegging aan Kim

09 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Trump en Kim - Foto's: AFP

Een paar maanden geleden noemde Donald Trump hem nog little rocket man en sick puppy. Nu gaat de Amerikaanse president toch in op een uitnodiging van Kim Jong-un. Kan Trump het ondenkbare doen en een keerpunt in de Noord-Korea-crisis forceren?

Volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong heeft Kim een persoonlijke boodschap aan Trump gestuurd: de Noord-Koreaanse dictator wil de Amerikaanse president graag ontmoeten. Dat meldt het Witte Huis donderdag. Chung zei dat de noorderburen voorlopig geen raketten meer zullen testen of atoomproeven zullen doen, en bereid zijn tot de-nuclearisatie.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was vorige week nog bijzonder sceptisch: ‘Kim speelt juist iedereen tegen elkaar uit’

Trump heeft de uitnodiging geaccepteerd, en zet in op een ontmoeting in mei. De locatie is nog onbekend. Kim zou zo snel mogelijk met de Amerikaanse president om de tafel willen, en zou zelfs hebben gezegd begrip te hebben voor de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. President Moon Jae-in van Zuid-Korea is optimistisch: hij gelooft dat de voorgenomen ontmoeting kan leiden tot de volledige ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma.

Kemphanen Trump en Kim lagen voortdurend met elkaar overhoop

De mogelijke ontmoeting is allerminst een garantie voor een verbeterde relatie tussen de twee kemphanen, die het afgelopen jaar keer op keer met elkaar overhoop lagen, onder meer op Twitter. Trump en Kim waren beiden erg druk met opscheppen over hun kernwapenarsenaal. Ook ging Noord-Korea onverminderd door met wapentests.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Witte Huis staat nog altijd wantrouwend tegenover de avances van Kim. Dat hij in gesprek wil en zinspeelt op het afbouwen van zijn nucleaire arsenaal, kan ook betekenen dat de Noord-Koreaanse regering tijd wil winnen om het nucleaire arsenaal uit te breiden en te verfijnen, zo redeneren ambtenaren in Washington. Want zelfs als het isolationistische regime in Pyongyang stopt met het testen van raketten – zoals de Zuid-Koreaanse regering beweert – kunnen ze andere technische werkzaamheden verrichten, terwijl de diplomatieke gesprekken als camouflage worden gebruikt, zeiden Amerikaanse bronnen donderdag tegen persbureau Reuters.

Trump waarschuwde onlangs nog voor ‘fase twee’

Twee weken terug legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op aan diverse vermeende handelspartners van Noord-Korea. ‘Als de sancties niet werken, moeten we naar fase twee,’ zei Trump dreigend. ‘Fase twee is iets heel ruigs, en kan heel nare gevolgen hebben voor de wereld. Maar hopelijk zullen de sancties gewoon werken.’

Lees hier een van de meest spraakmakende verhalen uit Elsevier Weekblad van het afgelopen jaar:Het geheime leven van Kim Jong-un 

Officieel is de Koreaanse Oorlog (1950-1953) tussen het communistische Noorden en westerse Zuiden nooit met een verdrag beëindigd. De deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in februari in Zuid-Korea leek een plotselinge ‘dooi’ in te luiden. Het Noorden stuurde atleten, artiesten en cheerleaders. Een zus van Kim, Kim Yo-jong, ging naar de Spelen. Zij was de eerste persoon uit de stalinistische dynastie die na 1949 het Zuiden bezocht. Woensdag ging er ook een Noord-Koreaanse delegatie naar de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!