Midden Oosten

Erdogan: ‘Macron, klop niet aan als terroristen voor je deur staan’

30 maart 2018

T=urkije heeft zich vrijdag zeer dreigend uitgelaten tegen Frankrijk. Dat heeft toegezegd dat het gaat helpen de situatie in het noordoosten van Syrië te stabiliseren.

Turkije ziet dat als een steun voor terreur, laat vicepremier Bekir Bozdag vrijdag via Twitter weten. Het kan er zelfs toe leiden dat Frankrijk een doelwit van Turkije wordt.

‘Zij die de samenwerking aangaan en solidariteit tonen aan terreurgroepen tegen Turkije zullen, net zoals deze terroristen, doelwit van Turkije worden,’ staat in de tweet. ‘We hopen dat Frankrijk zo’n irrationele stap achterwege laat.’ Volgens Bozdag ligt Frankrijk op ramkoers met Ankara.

Koerden zijn belangrijke hulp in strijd tegen IS

Hij doelt hiermee op de Franse steun voor de Syrian Democratic Forces (SDF), die grote woede heeft gewekt in Ankara. Donderdag ontving de Franse president Emmanuel Macron een SDF-delegatie in Parijs. Onder hen waren ook leden van de YPG, zijn politieke arm de PYD, en christelijke en Arabische vertegenwoordigers uit het Noorden van Syrië, meldt persbureau Reuters.

De SDF wordt gedomineerd door Koerdische strijders uit het noorden van Syrië die hun eigen milities de Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen. Erdogan beschouwt de SDF en de YPG als verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Het land verschilt daarover wezenlijk van mening met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, die de inzet van de SDF en YPG juist zient als belangrijke middelen in de strijd tegen IS in de regio.

Lees ook: DENK is vijfde colonne van de Erdo-staat

Erdogan reageerde woest op Franse aanpak

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde vrijdag woest en zei dat Frankrijk ‘volledig de verkeerde aanpak’ hanteert. Een aanbod van Macron om te helpen bemiddelen tussen Turkije en de SDF, wees hij dan ook resoluut van de hand: ‘Meng je niet in zaken die je te boven gaan, we hebben geen bemiddelaar nodig,’ zei hij in een toespraak voor leden van zijn regerende AK-partij in de Turkse hoofdstad Ankara. ‘Wie ben jij om te spreken van bemiddeling tussen Turkije en een terreurorganisatie?’

Lees het commeentaar van Arend Jan Boekestijn: Waarom Turkije goede zaken doet in Syrië

Hij beschuldigde het land van het aanmoedigen van terrorisme en stelt dat Macron uiteindelijk verantwoording zal moeten afleggen voor zijn beleid aan zijn volk. ‘We hopen niet dat Frankrijk bij ons aanklopt voor hulp wanneer het wordt overspoeld door terroristen vanuit Syrië en Irak omdat ze worden aangemoedigd door het Franse beleid,’ zei hij. Erdogan zou vorige week al verhitte woorden hebben gesproken met de Franse president over de kwestie.

Militaire operatie kon rekenen op veel kritiek

Turkse troepen verdreven twee weken geleden YPG-strijders uit de Syrische stad Afrin, maar Erdogan bereidt zich voor op verlenging van de militaire operatie langs de Syrische grens. Sinds het begin van ‘Operatie Olijftak’ in het gebied heeft Erdogan veel internationale kritiek over zich heen gekregen, niet in de laatste plaats van Macron.

De aankondiging van Ankara om de missie naar het oosten door te trekken heeft tot grote zorgen geleid in de Verenigde Staten, die 2.000 soldaten in het gebied hebben gestationeerd. Alle drie de landen – de Verenigde Staten, Turkije en Frankrijk –  maken deel uit van de NAVO.

Lees ook: Verwijder de lange arm van Ankara in Nederland

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.